El Tribunal de Comptes rebutja l’aval de la Generalitat als independentistes

La instructora descarta el sistema ideat per l'executiu d'Aragonès amb fons de l'ICF

Puigdemont i Mas
Puigdemont i Mas

El Tribunal de Comptes ha decidit rebutjar l’aval de la Generalitat de Catalunya amb el qual els independentistes acusats de malversació per l’acció de política exterior de Catalunya havien de fer front a un pagament cautelar de 5,4 milions d’euros. La delegada instructora del procediment, Esperanza García Moreno, ha rebutjat el sistema ideat per l’executiu català de Pere Aragonès amb el qual l’Institut Català de Finances (ICF) es feia càrrec del pagament dels diners reclamats pel tribunal.

García Moreno ha descartat el sistema proposat pel govern de la Generalitat pel dubte sobre la seva legalitat, segons ha transcendit de fonts del mateix Tribunal de Comptes. De fet, El Confidencial publica que la delegada instructora interpreta que el decret llei aprovat per l’executiu d’Aragonès el passat 6 de juliol pel qual va crear un fons complementari de riscos de la Generalitat no cobreix supòsits de responsabilitat comptable, com el que es tracta en el procediment que s’instrueix en el cas dels independentistes acusats.

El Tribunal de Comptes tenia dubtes de si el govern català podia fer-se responsable de les despeses presumptament indegudes d’anteriors membres de l’executiu català sense incórrer en delictes de malversació de cabals públics ni prevaricació. Per això va demanar a l’Advocacia de l’Estat que es pronunciés sobre el cas, la qual va declinar pronunciar-se argumentant que a l’haver intervingut com a part al principi del procés i com a òrgan consultiu en aquest assumpte podia incórrer en un possible conflicte d’interessos.

Ara, finalment, el tribunal ha rebutjat l’aval de l’ICF per a cobrir la possible responsabilitat comptable dels líders del procés independentista per les despeses de Diplocat (Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya) i les denominades ambaixades catalanes en l’exterior. El procediment obert pel Tribunal de Comptes es troba en la fase de garantir la possible responsabilitat comptable amb fiances, i afecta 34 ex-alts càrrecs i funcionaris pel desviament de fons públics en la promoció exterior del procés, entre els quals hi ha els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont i l’exvicepresident català Oriol Junqueras.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides