Comença el judici contra Albert Garcia, el fotoperiodista acusat d’agredir un agent

Garcia nega els fets i els periodistes presents en la detenció afirmen que es tracta d'un muntatge policial

Detenció del fotoperiodista Albert Garcia

Aquest dijous ha començat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el judici contra el fotoperiodista d’El País Albert Garcia, a qui la Fiscalia demana nou mesos de presó per un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat. Segons l’escrit d’acusació, el 18 d’octubre del 2019, durant les protestes a Barcelona per la sentència del procés, el fotoperiodista va empènyer un policia “desequilibrant l’agent i colpejant-lo a la mà dreta i causant-li un esquinç en el polze dret”.

Garcia ha negat les acusacions, i ha explicat que tot va començar quan va decidir fotografiar la detenció d’un jove: “Per mi va ser una actuació fora de qualsevol protocol policial. Quan ho vaig veure vaig voler fotografiar-ho des d’una distància prudencial”, però un policia va tractar d’impedir que Garcia prengués cap imatge.

“L’agent m’anava tapant perquè no pogués gravar el que estava succeint. Sense que em digués res, em va donar una empenta molt forta i jo li vaig demanar explicacions de la seva actuació. En el moment en què li recrimino em crida que li he agredit, i demana a uns companys seus que em detinguin”, ha explicat. “Un agent em va aixecar pel coll, em van llançar a terra i em van immobilitzar i colpejar a la cara”, ha assegurat el fotoperiodista, negant haver agredit cap policia. “Al contrari, em van agredir a mi“, ha afirmat.

La detenció de Garcia va ser gravada per diversos periodistes que estaven en la zona, els quals han titllat d'”invenció” les acusacions contra el seu company. De fet, múltiples associacions i sindicats de periodistes han signat un manifest en què asseguren que “les imatges gravades de la detenció proven que en cap cas hi va haver agressió, desobediència o obstrucció”, i afirmen que tot es tracta d’un “muntatge policial basat en un relat ple de falsedats per justificar una detenció injusta, desproporcionada i repressiva”.

“El judici a Albert Garcia és un judici a la premsa, a tota la professió, i un atac a la llibertat de premsa. Aquest no és el primer cas en el qual els cossos de seguretat agredeixen professionals de la informació. Tal com hem denunciat en diverses ocasions, cada vegada són més les traves per garantir el dret a la informació de la ciutadania”, conclou el manifest, signat per entitats com el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Comitè d’empresa i el Comitè de redacció d’El País, la Federació Europea de Periodistes i la Federació de Sindicats de Periodistes, entre d’altres.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides