Xavier Garcia Albiol, als ‘Papers de Pandora’

L'alcalde de Badalona va rebre un poder general en una societat de Belize a través d'un despatx d'Andorra vinculat a l'Andbank

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol

L’actual alcalde de Badalona i expresident del PP català, Xavier Garcia Albiol, apareix en els ‘Papers de Pandora’ per haver rebut un poder general en una societat de Belize, un paradís fiscal situat al nord de Centreamèrica. Aquest tràmit, segons han publicat El País i La Sexta, es va efectuar a través d’Afsi, una gestora d’Andorra vinculada al banc Andbank, de manera que l’alcalde de Badalona no va haver de traslladar-se presencialment a Belize.

Garcia Albiol va vincular-se a la societat anònima Luverne International Inc. el 7 d’abril del 2005, durant el seu primer mandat com a alcalde del municipi i quan era també secretari de política municipal del PP català. Pel que fa a la societat, va crear-se l’1 de gener del 2005 i es va dissoldre el 9 de desembre del 2015. Segons el document, el poder general del qual disposava l’alcalde de Badalona -un aval genèric de 23 punts- donava a Albiol la capacitat d’actuar en la compravenda de propietats, bons, accions i empreses; la possibilitat d’obrir i tancar comptes corrents i d’estalvi en “institucions nacionals i estrangeres”; i el permís per gestionar dipòsits i caixes de seguretat “en bovades de bancs”.

L’escrit també li permetia recórrer a la societat de Belize per crear i dissoldre societats; presentar-se a licitacions públiques i privades; comprar i permutar béns, accions i valors; i cobrar rendes, crèdits, extraure fons i subscriure xecs. Fins i tot, el text reconeixia “sense cap limitació” la capacitat d’Albiol per “prendre possessió real, corporal o simbòlica de tota classe de béns que corresponguin a la societat”. Es desconeix, però, per a què va utilitzar el poder.

Tot i que en un primer moment, segons els mitjans citats, l’alcalde de Badalona va negar tenir coneixement sobre la societat i el despatx andorrà que l’havia creat, finalment ha reconegut l’existència de la societat. Segons l’expresident del PP català, l’empresa va ser creada pel seu entorn familiar per “emprendre projectes empresarials”, però no va registrar cap ingrés. En un comunicat, Albiol ha explicat que “el 2005, en un moment en què no tinc càrrecs de govern o executiu de representació política, vaig acceptar que m’atorgués un poder d’una companyia que anava a emprendre projectes empresarials”, i ha assegurat que el “projecte va quedar sense recorregut i no vaig obtenir d’ell ni rendiments, ni increment de patrimoni, ni retribucions de cap mena. Mai vaig fer ús d’aquest poder mercantil“. “No existeix cap connexió d’aquest apoderament amb la meva activitat política”, ha afegit.

(Visited 177 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari