L’oposició demana explicacions i la dimissió de García Albiol per la seva implicació en els ‘Papers de Pandora’

El PP recolza l'alcalde de Badalona i accepta les seves explicacions

Xavier García Albiol

Les reaccions a la implicació de Xavier García Albiol, alcalde de Badalona i expresident del PP català, en els ‘Papers de Pandora’ no s’han fet esperar. La notícia ha tingut eco a escala nacional immediatament i els partits polítics, tant en el Congrés com en el consistori badaloní, han exigit explicacions i la dimissió del primer edil, segons ha recollit La Sexta.

L’alcaldia de Xavier García Albiol corre perill després de conèixer-se que va rebre un poder general en una societat de Belize, un paradís fiscal situat al nord de Centreamèrica, l’any 2005. Carme Martínez, regidora de Guanyem Badalona, ha anunciat que és “imprescindible una moció de censura per a tornar a posar la ciutat en ordre”. Menys ambiciosos, de moment, s’han mostrat des d’ERC i el PSC. El portaveu republicà, Àlex Montornès, ha explicat que “és una informació molt greu de la qual l’alcalde ha de donar explicacions en el ple, perquè de ser una certa l’inhabilita per a tenir un càrrec públic”. I en la mateixa línia, el socialista Rubén Guijarro ha demanat “explicacions reals i concretes davant un fet sense precedents”.

La presència de Xavier García Albiol en els ‘Papers de Pandora’ s’ha colat també en el Congrés. El portaveu del PSOE en la Cambra, Héctor Gómez, ha exigit “explicacions al PP i a Pablo Casado sobre quines implicacions ha tingut Albiol en tot aquest procés”. Des de Ciudadanos, Edmundo Bal ha manifestat que “hauria de dimitir lògicament, no pot tenir responsabilitats públiques qui és administrador en una societat a Belize”. I per part d’Unidas Podemos, Pablo Echenique ha publicat en Twitter: “A Xavier García Albiol no li agraden els estrangers excepte si són de Belize, Andorra o Panamà i li munten una societat offshore. Dimitirà com a Alcalde de Badalona? Ho cessarà Pablo Casado del lloc de president del comitè d’alcaldes del PP?”.

Però no tot han estat retrets cap a l’alcalde de Badalona. Els seus companys del Partit Popular han tancat files entorn de qui va ser president dels populars catalans. El portaveu nacional del partit i alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha reiterat la seva confiança en García Albiol i ha afegit: “Em remeto al que diu i prefereixo no pronunciar-me perquè és millor no dir res sobre aquest tema”. I el diputat Mario Garcés també li ha tirat un capot: “Tenir una ‘offshore’ no és una il·legalitat tributària, cal veure si realment va tenir rendes i les va declarar o no les va declarar”.

La notícia, publicada per La Sexta i El País com a membres del Consorci Internacional de Periodistes de Recerca (ICIJ), promet portar cua en la política espanyola, catalana i badalonina

(Visited 67 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari