La UAB apunta un virus ‘ransomware’ com a origen del ciberatac

Es tracta d'un programari maliciós que demana una compensació econòmica per desencriptar els arxius

Pàgina provisional de la UAB

L’origen de la caiguda del sistema informàtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) podria ser un virus del tipus ransomware, segons assenyalen els tècnics informàtics de la universitat, un programari maliciós que segresta les dades dels equips infectats i encripta els arxius, demanant una compensació econòmica per recuperar-los. Segons han explicat fonts de la universitat a EL TRIANGLE, no ha transcendit qui està darrere del ciberatac ni tampoc si la UAB decidirà pagar el rescat dels arxius, ja que “no hi ha cap garantia” que això “condueixi a la solució del problema”.

Malgrat que encara no funcionen ni les seves xarxes ni la connexió Eduroam, la universitat ha reprès aquest dimecres les classes presencials. Per la seva banda, la Direcció de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de la UAB continua treballant per solucionar l’avaria que ha causat l’atac informàtic i, així, poder “restablir, tan aviat com sigui possible, el sistema de virtualització afectat”.

Com ha explicat la universitat en un comunicat, “les classes i les tasques administratives es mantenen i es faran adaptades a les condicions actuals”. Concretament, segons el document de Preguntes Freqüents facilitat als alumnes, “no pot connectar-se cap mena de dispositiu a la xarxa informàtica” fins a nou avís, de manera que es poden fer servir els ordinadors de les aules convencionals i els portàtils sempre que estiguin desconnectats de la xarxa i, si és possible, en mode avió. L’ús de les aules informatitzades, en canvi, no està disponible.

A l’hora de fer servir pendrives pel material docent, la UAB ha estipulat que cal “passar-hi un programa antivirus/antimalware” i “formatejar-lo i esborrar-lo un cop utilitzat per evitar infectar altres ordinadors”. Segons el comunicat, els projectors de les aules també es poden fer servir i l’Office365 funciona correctament, tot i que presenta una limitació important: el sistema d’autenticació no funciona i només és possible utilitzar-lo en dispositius que tenen una sessió oberta. “Un cop caduquin les sessions no serà possible tornar-se a autenticar fins que estigui restablert el sistema d’autenticació d’usuaris a Campus”, adverteix la UAB.

De moment, la universitat ha posat en marxa un nou web “provisional i de capacitat limitada” per consultar les darreres novetats i les Preguntes Freqüents. L’accés al Campus Virtual, però -la principal plataforma que utilitzen els alumnes per accedir al material i continguts de classe, així com per lliurar les feines- no és possible.

La UAB ha demanat als estudiants que duguin material d’escriure, i els ha recordat que es pot utilitzar la xarxa 4G dels mòbils per accedir a internet. No obstant això, la universitat ha avançat que aquesta xarxa se sobrecarregarà “per tot l’ús que se’n farà a la UAB” i, de fet, diversos alumnes ja s’han queixat a Twitter de la mala cobertura que tenen a tot el campus universitari.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.