Aragonès: “La negociació amb l’Estat acabarà amb una Catalunya independent reconeguda per la UE”

El president no amaga quines són les seves intencions en la taula de diàleg amb Pedro Sánchez

Aconseguir una Llei d’Amnistia i celebrar un referèndum pactat amb l’Estat sobre la independència de Catalunya. Aquests són en última instància els objectius que persegueix el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la negociació que manté amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, per a resoldre el problema polític català. En una entrevista amb el periòdic argentí La Nación, el cap de l’executiu ha remarcat que, més enllà d’inversions o qüestions competencials que també puguin estar sobre la taula, prima el fet d’obtenir la completa absolució i retorn al país dels “exiliats” i una nova votació -aquesta vegada a l’escocesa– d’autodeterminació.

Volem fer-ho de forma acordada amb l’Estat. El nostre mirall és el d’Escòcia, que va poder dur a terme un referèndum acordat amb el govern britànic. Si ha estat possible a Escòcia en relació amb el Regne Unit, també ha de ser possible a Catalunya en relació amb Espanya. Hi ha instruments en la Constitució perquè es pugui dur a terme un referèndum d’aquestes característiques”, assenyala Aragonès. El president ha reconegut també en la mateixa entrevista que no es tracta d’una qüestió “fútil” i per tant mereix una “deliberació ciutadana” el resultat de la qual, diu, “respectaria. I afegeix: “creiem que és la via que necessita la societat catalana i també la societat espanyola madurar com a societat”.

Una altra de les qüestions destacables sobre aquest hipotètic referèndum té a veure amb les persones que serien cridades a votar. Al contrari del que succeeix en les eleccions generals i autonòmiques, Pere Aragonès advocaria per obrir el sufragi a tots els residents a Catalunya independentment de no tenir la nacionalitat espanyola.

No obstant això, i en tot cas, el president de la Generalitat lligaria l’eventual votació a la llibertat dels polítics independentistes “exiliats”. “La nostra proposta és que es faci un referèndum precedit d’una llei d’amnistia per a acabar amb la repressió que provoca que tinguem desenes de persones en procediments judicials que poden acabar a la presó”, sosté.

(Visited 176 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari