Artur Mas admet que va faltar “realisme” durant el Procés

“Es va dir que la independència estava a tocar i sabíem que no era així”, reconeix l'expresident en TV3

Artur Mas (Foto: ccma.cat)

El expresident Artur Mas va fer autocrítica en el FAQS de TV3 i va confessar que “en algun moment” del procés independentista “no va haver-hi una dosi de realisme suficient, no es va tocar amb els peus a terra”, una cosa de la qual personalment es va responsabilitzar. En ple mea culpa, Mes va atribuir a les pressions que rebia per part dels seus socis parlamentaris (ERC i la CUP) –”que estrenyien molt”– i de l’ambient el fet d’haver comès “l’error de dir que en 18 mesos havíem d’estar preparats per a fer el pas cap a la independència”.

El polític postconvergent va negar també que el seu Govern actués de mala fe i que mentís premeditadament. “En altres circumstàncies, no hauria comès l’error de manera tan evident i m’hauria reafirmat en el que realment pensava”, va dir Mas. Així mateix, va criticar que es pintés el momentum independentista “com que es tenia a tocar quan alguns sabíem que no era exactament així” perquè “existien una sèrie de dificultats objectives que no permetien convertir [la independència] en una realitat immediata”.

El expresident de la Generalitat va mirar també al present durant la seva intervenció en la Televisió de Catalunya per a reconèixer que, amb un “país gairebé partit per la meitat” quant a l’objectiu de la independència, “és evident que s’ha de guanyar una mica de temps perquè els partits independentistes han d’anar guanyant legitimitat des del punt de vista del suport social”. I mentrestant, va dir, això no ha de ser obstacle per a desenvolupar “polítiques que millorin la vida de la ciutadania”.

Artur Mas va voler referir-se també a la taula de diàleg entre l’executiu central i el Govern que presideix Pere Aragonés. El expresident va qüestionar l’absència de representants de Junts en la negociació –el resultat no és bo perquè torna a ser una imatge de divisió del món sobiranista”– i va lamentar que aquestes divergències “ens afebleixin i engrandeixin a l’adversari”.

Mes va fer així mateix esment a una altra fragmentació, en aquest cas la de la seva “pròpia casa”, en assenyalar que “una de les coses que pitjor he viscut” han estat les diferències entre JxCat i el PDeCat. I també va tenir paraules per a Ciutadans, de qui va dir que “la seva manera de fer política no va ajudar res a prestigiar la política per la seva violència verbal”.

El expresident va aprofitar l’entrevista que li va realitzar Cristina Puig per a parlar d’un projecte que veurà la llum en breu: un vídeo podcast que defineix com “un espai necessari de reflexió i debat” que no entrarà en la política del dia a dia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides