El Govern reclama el traspàs de Rodalies, tot i el rebuig dels maquinistes

Els sindicats que han convocat la vaga de Renfe consideren que això portaria a la privatització del servei

Tren de Renfe
Tren de Renfe

La vaga de Renfe convocada pel sindicat de maquinistes Semaf ha tornat a revifar el debat sobre el traspàs de competències a la Generalitat. A més de la contractació de més personal i de la recuperació del mateix nombre de trens que circulaven abans de la pandèmia, però, una de les demandes dels maquinistes és que no es traspassin a les comunitats autònomes competències que fins ara pertanyen al Govern central.

Tot i això, la Generalitat aposta per la descentralització com a solució per millorar la gestió i la qualitat del servei i, de fet, el vicepresident de l’Executiu català, Jordi Puigneró, ha assegurat que el traspàs de les competències ferroviàries serà el seu “cavall de batalla” aquesta legislatura. “L’Estat espanyol no cuida els serveis públics de Catalunya. Rodalies és un exemple, però podríem posar altres”, ha assegurat aquest dilluns, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

A més d’establir els horaris i les freqüències dels trens, el també conseller de Polítiques Digitals i Territori ha demanat poder controlar les vies, les estacions, el personal i el finançament de Rodalies de Catalunya. Coincidint amb Puigneró, la portaveu d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha assenyalat “l’abandonament i la desinversió” que pateix el servei de Rodalies i ha assegurat que “el traspàs és una necessitat més imperiosa que mai”, afegint que la descentralització del servei serà un tema a tractar en la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Els maquinistes, però, no estan d’acord que la Generalitat ni la resta d’autonomies es facin amb les competències ferroviàries i, de fet, és una de les reivindicacions de la vaga que va començar el passat dijous i que s’allargarà fins al pont del Pilar. Com explica un treballador de Renfe a Twitter, consideren que la descentralització de les Rodalies suposaria la privatització del servei.

“Les intencions de Ricard Font (secretari general de Polítiques Digitals i Territori i expresident de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya), són ben clares: Vol el control del ferrocarril a Catalunya per privatitzar-ho tot i repartir el pastís entre empreses privades que treguin benefici d’això que fins ara estem pagant a base d’impostos i fons públic”, ha assegurat.

El treballador de Renfe ha lamentat que “ningú” els hagi informat sobre el “possible traspàs de competències i actius al Govern”, i ha afirmat que això ha estat “el que ha fet vessar el got”, en referència a la vaga. “Ni el Ministerio ni la Conselleria han fet res per informar als treballadors sobre el futur dels nostres llocs de treball“, ha lamentat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.