Voluntaris i entitats recullen signatures pel Mar Menor a Barcelona

La plataforma que promou la seva Personalitat Jurídica en necessita mig milió perquè el Congrés tramiti aquesta iniciativa legislativa popular

Campanya en defensa del Mar Menor, a Múrcia. Fotos José Luis Sánchez Ferrer i Elena Pons

Les imatges de tones de peixos morts a les platges del Mar Menor durant el mes d’agost passat han mogut consciències i ha impulsat, no sols la recollida de signatures, sinó també la constatació de la gravetat de la contaminació de la llacuna salada més gran d’Europa. Fa més o menys un any, va sorgir la Plataforma que promou la Personalitat Jurídica del Mar Menor a través d’una Iniciativa de Legislació Popular (ILP), cosa que significa que “passaria a convertir-se en un Subjecte de dret per a complir un objectiu social sense ànim de lucre i en el qual tots els ciutadans podran exigir davant els tribunals la reparació als responsables dels danys produïts en la llacuna”, segons expliquen en el seu web https://ilpmarmenor.org/. Es tracta d’una llei pionera a Europa en la qual la llacuna tindria el mateix tracte, els mateixos drets, que qualsevol persona. No hauria estat necessari si el govern murcià hagués presentat la proposició al Congrés dels Diputats, però el seu president, Fernando López Miras, del Partit Popular, no ha accedit a la petició i ha estat la societat civil la que s’ha posat a caminar.

No han estat pocs els problemes de la Plataforma per a posar en marxa la recollida de signatures. La pandèmia i el confinament posterior han dificultat la visualització de la campanya. No és fins a la primavera d’enguany, quan es comencen a mitigar les restriccions sanitàries, que els Fedataris (voluntaris amb plecs de signatures) comencen a visualitzar-se per tota Espanya. Els punts de recollida han estat dispersos per tot el país en tot aquest temps, en establiments comercials, en entitats, en seus de partits polítics. També s’han presentat mocions en diversos ajuntaments catalans de suport a la iniciativa, com al Prat de Llobregat o Castelldefels. Pròximament, si tot va bé, també a Sabadell.

La plataforma ha de lliurar al Congrés dels diputats 500.000 signatures abans del 27 d’octubre, però molt abans, al voltant del dia 15 d’octubre, els plecs amb les signatures han d’estar a Múrcia per a la seva validació. A Barcelona, des de fa uns dies, s’intensifica la campanya i se centralitza en diversos punts, el dilluns, dia 4, a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, el dimarts, dia 5, a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (Campus de Bellvitge) i el dia 6 a la Facultat de Biologia. Els voluntaris demanen més mans i més llocs per a poder signar i aconseguir l’objectiu del mig milió de signatures. Per això demanen que qualsevol interessat a ajudar pot contactar amb els presents aquestes dates o posar-se en contacte amb els responsables directes a Barcelona (https://ilpmarmenor.org/ilp-puntos-de-firma.pdf)

(Visited 77 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari