Bassa diu que ara no tornaria a repetir el “referèndum”

L'exconsellera de Puigdemont afirma que pensava que l'1-O forçaria el diàleg

L’exconsellera de Treball, Família i Afers Socials de la Generalitat, Dolors Bassa, ha declarat que “amb la informació que tinc ara, no tornaria a repetir el referèndum”. Bassa fa aquestes declaracions coincidint amb el quart aniversari de la consulta independentista de l’1 d’octubre del 2017, i després d’haver passat per la presó condemnada per la seva participació en el procés independentista i d’haver estat posteriorment indultada pel govern central.

Dolors Bassa, en una entrevista al Huffingtonpost, ha afirmat que no esperava que el que va passar l’1-O acabés com va acabar “perquè esperava que arribés el diàleg”. Segons Bassa, “era un moviment per a autodeterminar-nos, però sí que era positiu, pensava que forçaríem el diàleg”. L’exconsellera ha afegit que “anàvem preparats, però mai pensem que passaria el que va passar, la repressió…”.

Per a Bassa, en el cas que hagués prosperat el resultat de la consulta a favor de la independència de Catalunya, hagués calgut negociar igualment amb l’Estat. Bassa diu que “la meva part, que era la de protecció social, comptava amb un pla, però calia negociar-lo”, afegint que “pots tenir diners per a la jubilació o la seguretat social per un temps… Però la caixa és comuna i calia negociar els traspassos”. Bassa ha reblat que “si es declarava la independència, també calia negociar”.

Davant el fet que la consulta no va comptar amb el vistiplau de l’Estat ni de les institucions europees, Dolors Bassa reconeix que “de la manera que va ser el referèndum, no serveix per a declarar la independència, ara no”. Per a Bassa “nosaltres reconeixem que no es van fer coses bé…”, com per exemple que “preparem bé l’u d’octubre, però no el que venia després del 3 d’octubre. Volíem diàleg i no va arribar, per això ara no entenc als qui ho qüestionen”.

En aquest sentit, Bassa reclama els qui estan contra el diàleg amb l’Estat, com és el cas del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que donin alguna alternativa. Bassa diu que “mai diria que s’equivoquen els meus companys de viatge. Cuixart no és adversari. Jo sempre li dic que ha d’explicar com. Jo crec que l’única forma és negociant. El problema dels quals qüestionen la taula de diàleg és que em diguin, llavors què? I mai hi ha resposta. Jo sempre dic: cap protesta sense proposta”.

Sobre el fet que hi ha independentistes que no admetien els indults perquè exigien una amnistia, Dolors Bassa assegura que “és preferible l’amnistia, clar, però cal estar en la presó per a saber el que és. A mi si em diuen que em passaré dotze anys a la presó i aconseguim la independència, m’ho penso. Però ha passat alguna cosa mentrestant? La gent ha continuat fent la seva vida i nosaltres tancades. Fem més feina fora que dins de la presó, com aquesta entrevista. Jo no volia ser un Mandela, puc posar com a prioritat al país, però no em quedaré en la presó sabent que no soluciona cap problema”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.