Aragonès blinda la taula de diàleg amb advertències a Junts i la CUP

Recorda als socis que "no hi ha dreceres ni solucions màgiques" i a Sánchez que encara espera una proposta

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat les línies mestres de la legislatura en el discurs que enceta el debat de política general. Aragonès, que s’estrenava com a president en aquest discurs, s’ha centrat en les prioritats fixades en el pla de Govern presentat la setmana passada, que inclou l’aposta per la via del diàleg, una taula de negociació amb el govern espanyol que ha definit com l’única “estratègia guanyadora”, i ha afegit: “És una oportunitat històrica que hem de saber aprofitar”.

El missatge del president català es produeix en un context de discordança creixent entre ERC i Junts i la CUP, amb estratègies divergents. Avui mateix, la CUP ha insistit a tornar a convocar un referèndum unilateral aquesta legislatura. Sense citar-los, Aragonès els ha dit: “Demano, també, aixecar la mirada i entendre que la situació és complexa, molt complexa, i l’estratègia a seguir també. No hi ha dreceres ni solucions màgiques”.

Tot i l’aposta decidida al diàleg, el president també ha llançat advertiments al govern de Pedro Sánchez: “En el cas que l’Estat no s’ho prengui seriosament o no sigui capaç de controlar els seus aparells i continuï la persecució contra el moviment independentista, més raons acumulem nosaltres de cara a la comunitat internacional, tant en termes polítics com en termes judicials i reputacionals de l’Estat”.

Aragonès ha diagnosticat quins poden ser els enemics de les converses entre l’Estat i la delegació catalana: “L’extrema dreta espanyola, el deep state espanyol, sectors del PSOE i, potser, també algunes veus a Catalunya. Siguem-ne conscients i no caiguem en els paranys”. És en aquest context que ha defensat l’amnistia i l’autodeterminació com a vies per resoldre el conflicte, i ha demanat a la part espanyola que es mulli per plantejar una proposta. “Fins avui no n’hem sentit cap. Però forçarem l’Estat a moure’s, a mullar-se”, ha remarcat.

Escola bressol gratuïta
Una de les mesures que ha concretat és la posada en marxa de la gratuïtat de l’accés a l’escola bressol, que serà vigent a P-2 a partir del curs vinent i ja tindrà traducció en els pressupostos. Durant el mes d’octubre, ha ampliat, també hi haurà un nou decret llei sobre energies renovables. En els pressupostos s’hi consignarà un increment de 3.500 milions d’euros respecte als anteriors comptes.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides