Mor el periodista barceloní Antonio Franco Estadella

L'impulsor de l'edició en català d'El Periódico de Catalunya patia un càncer des de fa deu anys

El periodista barceloní Antonio Franco Estadella

El periodista Antonio Franco Estadella (Barcelona, 17 de gener del 1947) ha mort aquesta tarda a la capital catalana després de deu anys lluitant contra el càncer. Va dedicar pràcticament tota la seva vida a la professió que l’apassionava, el periodisme, on va començar a treballar abans de fer els 20 anys.

La figura de Franco va marcar un abans i un després en la història de la premsa escrita en l’època de la Transició, principalment pel seu paper en la creació de diaris i la formació dels equips de redacció. Va ser una figura cabdal en la irrupció d’El Periódico de Catalunya (el 1978) i va contribuir a reconvertir El País en un mitjà d’implantació global a Espanya. També va impulsar l’edició en català d’El Periódico (el 1996), i va cofundar les publicacions satíriques Barrabàs i El Papus.

Amb només 31 anys Antonio Franco ja va ser nomenat director del diari, sent un dels més joves de l’època, i va construir un model diferent i més modern de tractar la informació que es va traslladar a la resta de mitjans espanyols i llatinoamericans. Com a periodista, destaca l’impuls que va donar als Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 i la contundència amb la qual defensava, des d’El Periódico, el ‘No a la guerra’ d’Iraq el 2003. Franco va mantenir també algunes tensions amb Jordi Pujol per les informacions que publicava, com les referides al cas de la Banca Catalana o al 3% de CiU.

Una altra de les seves grans passions era el FC Barcelona, un equip que admirava i sobre el qual va escriure durant dècades. De fet, durant els últims anys s’havia convertit en un referent periodístic del futbol internacional. El seu darrer article consistia en una reflexió sobre els canvis que ha sofert la professió a la qual ha dedicat la seva vida: el periodisme. Va aparèixer a El Periódico de Catalunya, el seu diari, el passat 1 de setembre.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.