L’Ajuntament de Barcelona aprofita el mes d’agost per treure a informació pública un polèmic projecte

Es tracta de la construcció d’una enorme residència d’estudiants, amb capacitat per a 468 places, al Paral·lel, una zona on està prohibit aquest tipus de construccions

La tinent d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz

Marro i tupinada. Els veïns del Poble-Sec han tingut coneixement que l’Ajuntament de Barcelona ha tret a informació pública, durant el mes d’agost passat, un polèmic projecte que tindrà una gran incidència en la vida del barri. Es tracta d’una enorme residència d’estudiants, amb 468 places, que està previst que es construeixi a la part baixa del Paral·lel, en un solar de 1.800 metres quadrats que, actualment, ocupen una benzinera, un taller de reparacions i una sala de festes.

Un grup de veïns s’ha posat en contacte amb EL TRIANGLE per denunciar aquesta anòmala tramitació del projecte, que recorda els pitjors temps del porciolisme, quan l’Ajuntament aprofitava el mes d’agost –quan tothom fa vacances–  per colar expedients especialment controvertits o conflictius. Aquests veïns s’han assabentat que el pla especial urbanístic integral que preveu la construcció d’aquesta gran residència havia sortit a informació pública durant el mes d’agost, concretament al Butlletí Oficial de la Província del dia 20 del mes passat. D’aquí el seu astorament i la seva indignació amb el consistori que presideix Ada Colau i, en especial, amb la tinent d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz (foto), responsable directa de la tramitació d’aquest complex residencial.

Aquesta enorme residència d’estudiants està promoguda per l’empresa madrilenya Alba Spanish Propco I SLU, que pertany al grup Temprano Capital Partners, participat pel fons canadenc Brookfield. En els últims temps, els taurons immobiliaris han descobert que les residències d’estudiants són un gran negoci, amb una rendibilitat d’un 5%, més que els hotels (4%) o els habitatges (3,25%). Per això hi ha una gran pressió per invertir en aquest tipus de promocions, i l’Ajuntament de Barcelona els ha obert les portes.

Però, d’entrada, aquest projecte del grup Temprano xoca frontalment amb el controvertit Pla especial urbanístic per a la regulació dels establiments d’allotjament turístics (PEUAT), aprovat per l’Ajuntament de Barcelona el 27 de gener de l’any 2017 i tombat el mes de maig passat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El PEUAT també contemplava la normativa per a la implantació de les residències d’estudiants i les declarava afectades per la divisió de la ciutat en zones establerta en aquest pla.

L’avinguda del Paral·lel està inclosa en la Zona Específica (ZE) 1. I la normativa municipal és clara: “La Zona ZE-1 es configura com una zona de decreixement natural. En aquesta zona no s’admet la implantació de nous establiments ni tampoc l’ampliació de places dels establiments existents”.

Aquest mes de gener passat, l’Ajuntament va aprovar inicialment una modificació del PEUAT, que encara no ha entrat en vigor. Pel que fa a les residències d’estudiants, manté la prohibició de la seva implantació en la ZE-1 i, a més, limita el nombre màxim de places a 350.

L’empresa promotora va negociar la compra d’aquestes finques del Paral·lel quan estava vigent el primer PEUAT, i va presentar el projecte a l’Ajuntament el 21 d’octubre del 2019. Tot plegat és molt estrany, afirmen els veïns, perquè el grup Temprano sabia que, segons la normativa vigent, en aquest indret del Paral·lel estava totalment prohibit fer-hi una residència d’estudiants. A més, els serveis tècnics municipals van detectar nombroses deficiències en el projecte presentat per l’empresa madrilenya.

Però el grup Temprano ha trobat en la primera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, el seu àngel de la guarda. Contravenint allò que marca el PEUAT, Janet Sanz va impulsar un conveni urbanístic, aprovat el 31 de juliol de l’any passat, que avalava la construcció de dues residències d’estudiants, una d’elles la de l’avinguda del Paral·lel 25-37.

Amb aquest conveni a la mà, l’empresa promotora va tornar a presentar el projecte el 30 d’octubre de l’any passat, ara sota la figura d’un Pla especial integral de millora urbana (PEIMU). Però, novament, els serveis tècnics van trobar-hi moltes mancances i la Comissió d’Arquitectura, l’Agència de l’Energia, els Serveis de Mobilitat i els Serveis de Llicències de l’Ajuntament van posar-hi diverses objeccions.

A començaments d’aquest mes de juliol passat, segons ha sabut EL TRIANGLE, l’empresa estava a punt de llençar la tovallola. Però, en qüestió de dies, els tràmits es van accelerar i el PEIMU va arribar a temps de ser aprovat inicialment a la comissió de govern de l’Ajuntament del 22 de juliol passat, i així es va donar pas al període d’informació pública –que té un mes de durada– previ a l’aprovació definitiva, que haurà de fer el plenari municipal. En l’informe tecnicojurídic que sustenta aquesta aprovació inicial es fa constar que falten encara molts requisits per complimentar, com per exemple l’aprovació del consell de districte o la de l’Autoritat Metropolitana del Transport.

Però Janet Sanz té pressa, massa pressa. Per què?

*El contingut sencer d’aquest reportatge el pots llegir a la revista EL TRIANGLE d’aquesta setmana

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “L’Ajuntament de Barcelona aprofita el mes d’agost per treure a informació pública un polèmic projecte”

  1. No entenc com hem arribat a un punt on permetem a Barcelona que polítics com els de l’equip de l’Alcaldessa segueixin imposant unilateralment les seves normes amb tanta arrogància com incompetència. Sembla com si amb dir que lluiten contra el canvi climàtic sigui suficient per fer el contrari, perjudicant ales barcelonines i perpetuant el seu poder a càrrecs públics.

    Respon

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.