Nou de cada deu dones joves ha patit assetjament sexual al transport públic

Un 43,2% de les víctimes ha sofert apropaments excessius, i un 25,9% comentaris sobre el seu físic

Estació de metro de Glòries (Barcelona)

Foto: @ATMbcn

L’Enquesta d’Assetjament Sexual al Transport Públic a l’àrea de Barcelona, elaborada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (Iermb), revela que nou de cada deu dones de 16 a 29 anys afirma haver patit assetjament sexual al transport públic durant els darrers dos anys. Concretament, el 91,2% de les joves enquestades ha assegurat que l’ha patit algun cop. Pel que fa a les dones que habitualment utilitzen el transport públic, la xifra se situa en sis de cada deu -el 57%-.

Els actes d’assetjament que més viuen les víctimes són, segons el 43,2% de les dones enquestades, els apropaments excessius i, en segon lloc, els xiulets i comentaris sobre el seu físic (25,9%). Un 5% afirma haver estat víctima d’agressions sexuals. La majoria d’usuaris del transport públic barceloní -un 74,4% de les dones i un 68,6% dels homes- han sigut testimonis d’algun tipus d’assetjament sexual, però només un 3% de les víctimes ha recorregut a terceres persones en patir els fets.

La principal reacció de les dones és fugir -en un 33,2% dels casos- o canviar-se de lloc -en un 23,9%- però cal destacar que gairebé el 35% de les víctimes no van comunicar a ningú el fet ocorregut, ni a la policia, ni als serveis de transport, ni a familiars o amics. El mitjà en el qual s’han produït més situacions d’assetjament sexual és el metro, on es concentren un 59,7% dels casos, seguit de les Rodalies de Renfe -22,3%-.

En l’estudi, encarregat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Institut Català de les Dones i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), han participat 6.500 persones, de les quals més de la meitat eren dones que utilitzen habitualment el transport públic. Unes mil enquestes s’han fet a homes i la resta a dones que l’utilitzen esporàdicament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides