La Fiscalia comença la investigació a l’ICF pels avals als condemnats pel Tribunal de Comptes

El Ministeri Fiscal ha citat a declarar els membres independents de la junta de govern de l'Institut Català de Finances

El Tribunal de Comptes (Madrid)

La Fiscalia ha iniciat la investigació contra l’Institut Català de Finances (ICF) per haver aprovat els avals als independentistes encausats pel Tribunal de Comptes. Segons avança l’ARA, el Ministeri Fiscal ha citat a declarar els membres independents de la junta de govern de l’ICF que van participar en la reunió per concedir els avals. El fiscal ha iniciat la investigació pels membres de la cúpula de l’institut que no van avalar la decisió, tots ells sense militància política i nomenats en anteriors legislatures pel Departament d’Economia. Els integrants independents de la junta són els economistes Rafael Abella, Albert Vilumara i José Luis Peydró, que van votar en contra dels avals, i el conseller delegat de la institució, Víctor Guardiola, que es va abstenir.

La investigació té l’origen en una denúncia que va posar Ciutadans per un presumpte delicte de malversació de fons públics, tot i que per admetre la demanda, el fiscal va fer una resolució tècnica en què no concretava per quins delictes volia investigar els responsables de l’ICF, sense assumir de forma íntegra la denúncia presentada per Cs. La Fiscalia va descartar investigar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d’Economia, Jaume Giró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, els quals estan pendents d’un altre procediment per una querella presentada per Vox i Convivencia Cívica Catalana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el qual decidirà si l’admet a tràmit.

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va considerar que el decret que emparava la concessió dels avals era constitucional, mentre que el govern central no va presentar cap recurs als tribunals. El CGE va defensar que la creació del fons complementari de riscos va dirigida a “defensar els interessos propis” del Govern quan considera que ha exercit les seves competències “de manera convenient i ajustada al marc estatutari i a l’ordenament jurídic”, en referència a l’activitat exterior, i va descartar que fos un malbaratament de recursos afirmant que “no comporta ni de bon tros un supòsit, per acció ni per omissió, de sostracció de diners públics”.

La junta de govern de l’ICF no va aprovar els avals per unanimitat, ja que el consell delegat, Víctor Guardiola, es va abstenir i els tres economistes independents van votar-hi en contra. Van votar a favor els membres que són alts càrrecs de la Generalitat, en concret, la secretària d’Afers Econòmics, Matilde Villaroya; la secretària general de Salut, Meritxell Masó, i Albert Castellanos, que va haver de fer servir el seu vot de qualitat com a president de l’ICF per desempatar. El també membre de la junta Lluís Juncà no va anar a la reunió per complir amb els requisits de quòrum que contemplen que per decidir hi havia d’haver més independents que polítics.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari