Quines tensions han sorgit entre l’alcaldessa Ada Colau i Joan Laporta?

Ada Colau
Ada Colau

Fins on arriba el propagandisme i les respostes poc clarificadores de Joan Laporta i del seu equip, l’Espai Barça està ara sota un procés de revisió per antiquat, obsolet i desafinat. També se’ls ha entès clarament, perquè ho repeteixen i ho insinuen, que els seus plans de reforma passen per triar el camí del mig i jugar en un altre estadi mentre durin les obres. Se suggereix, o s’endevina, que podria ser l’Estadi de Montjuïc, probablement l’única alternativa ara que s’està ampliant l’aforament dels partits de futbol.

És una nebulosa, incerta, en la qual no s’endevina cap pla cert ni definit, entre altres coses perquè la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) aprovada per l’Ajuntament de Barcelona, majoritari, amb el suport de tots els grups excepte de la CUP, suposa el final desitjat i la llum verda urbanística a un complex procés que el FC Barcelona portava desenvolupant i planejant, sense èxit fins ara, des de finals del segle XX, quan Josep Lluís Núñez va plantejar un primer projecte denominat Barça 2000.

Joan Laporta, els seus ‘elefants’ i el soroll polític i veïnal es van encarregar de frustrar-lo. Després, el pla Foster del mateix Joan Laporta, ficat amb calçador entre Convergència i el govern socialista de Jordi Hereu, és a dir, amb més suport polític que social i popular, va haver de ser retirat per la junta de Sandro Rosell per especulatiu (permisos a canvi de pisos i sobrecàrrega per a un barri ja del tot saturat) i ruïnós.

L’Espai Barça s’ha revelat com un projecte definitivament lent, però també com el més segur i de més acceptació, perquè fins i tot les al·legacions de la CUP i d’una associació veïnal han estat desestimades en els tribunals, de manera que ja res impedeix -amb el finançament negociat- arrencar les obres.

La junta de Laporta i el mateix president li busquen defectes, tots, per no tirar endavant una obra que el FC Barcelona necessita urgentment. En aquest sentit, la mateixa alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha cridat l’atenció sobre el quietisme d’aquest gran projecte. Preguntada sobre aquest tema, la seva resposta ha estat molt clara: “Vam fer tot el treball fins a aconseguir un gran acord institucional per a tota una gran reforma urbanística que estava pendent des de feia molts anys, va ser un gran acord en l’anterior mandat. Al Barça hi ha hagut un canvi i una pandèmia i ara, a poc a poc, els projectes es van recuperant. Per part nostra el consens està fet i per tant segueix endavant”, ha dit sense deixar cap fissura respecte de la posició municipal. I ha aclarit sobre els plans de tancar el Camp Nou mentre durin les obres que, per part seva, “no em consta que el Barça, oficialment, hagi plantejat aquesta opció de jugar a Montjuïc”.

Setmanes enrere, Joan Laporta i la seva junta es van reunir amb l’alcaldessa i després de la reunió van explicar el contrari, que estava sobre la taula aquesta possibilitat. El que sí que té molt clar Colau és que jugar a Montjuïc no li sortirà gratis al Barça, com no li va sortir tampoc gratis a l’Espanyol, més aviat bastant car, en el seu moment.

La conclusió és que l’Espai Barça suposa una altra cruïlla per a Laporta, ja que remoure l’acord i canviar la MGPM, suposa retardar diversos anys més el seu inici.

No se sap per quin motiu, a més, Laporta parla de posar-li una ‘pell’ a l’estadi, un element del tot incompatible amb l’essència del pla arquitectònic aprovat, a més de reduir l’aforament i ampliar les zones VIP, això sense tenir en compte que el seu primer argument antisocial, perquè socis de la Primera Graderia, els del ‘soterrani’, serien reubicats a localitats dignes i obertes, va sonar a desvari quan va clamar que això era una aberració i que s’havia ocultat als socis.

La realitat és que a més d’haver estat explicat amb tot detall, l’exposició Espai Barça va estar un any oberta i a més els socis el van aprovar en referèndum.

Adéu també a l’Espai Barça? Probablement, sí. També ‘és el que hi ha’ com li ha recordat l’alcaldessa al president.

(Visited 405 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari