Tres de cada quatre líders polítics i socials entrevistats a TV3 i Catalunya Ràdio són independentistes

L’informe del CAC sobre el servei públic de la CCMA de l’any 2019 constata que la presència als mitjans de la Generalitat de representants d’entitats no separatistes és testimonial

El director de TV3, Vicent Sanchis, es va desplaçar a Brussel·les per entrevistar l'ex-president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el 26 de juliol de 2020

Tres de cada quatre persones entrevistades a TV3 o Catalunya Ràdio en qüestions relacionades amb el debat polític i territorial a Catalunya són independentistes i el nombre d’entrevistes d’aquests mitjans de comunicació a representats d’entitats que no són partidàries de la independència és testimonial. Aquestes conclusions s’extreuen de les dades de l’“Informe en relació amb el compliment de les missions específiques del servei públic de competència de la Generalitat de Catalunya”, corresponent a l’any 2019 i que va ser analitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) el passat 8 de setembre.

En aquest informe, es detalla que, el 2019, TV3 va fer 833 entrevistes a representants dels governs, els partits i d’altres institucions de caràcter polític i d’entitats socials en informatius, magazines i altres espais informatius. D’aquestes 833 entrevistes, 732 es van fer a portaveus d’instàncies de caràcter polític i 101 a entitats vinculades al debat polític. En el primer cas, per cada persona contrària a la independència se’n va entrevistar a tres que n’eren partidàries.  De les 101 persones representants d’entitats entrevistades, 94 van ser independentistes. Els percentatges són molt similars al canal televisiu de notícies 324 i a Catalunya Ràdio. Al 324, el 70% de les entrevistes a representants de governs i partits van ser a portaveus independentistes i de les 38 entrevistes a membres d’entitats vinculades al debat polític, 36 van a ser a independentistes. A Catalunya Ràdio els percentatges d’aquestes entrevistes van ser del 75,6% a independentistes en el cas dels dirigents polítics i del 92,7% en el d’entitats socials.

Carme Figueras, consellera del CAC, al seu vot concurrent a l’aprovació d’aquest informe manifesta la seva disconformitat amb la realitat que posen de manifest aquestes dades i denuncia “les mancances que es detecten pel que fa al pluralisme polític, l’objectivitat i l’equilibri, en els programes informatius i, més concretament, en els magazines informatius”.  Figueras considera que “el CAC hauria d’advertir la CCMA sobre l’obligació de complir amb les missions de servei públic que li són exigibles pel que fa, específicament, al pluralisme polític i a l’equilibri en la diversitat d’opinions de la societat catalana, reflectint la realitat que es constata en totes les enquestes i processos electorals”.

Daniel Sirera, també conseller de CAC, destaca en el seu vot concurrent que l’informe recull que el 2019, Catalunya Ràdio va entrevistar 4 vegades a representants d’associacions defensores l’Estatut i la Constitució i 65 vegades a membres de col·lectius independentistes. Sirera acusa la CCMA de “ser negligent a l’hora de vetllar per la vigència dels principis de veracitat i neutralitat que han de regir la televisió i la ràdio pública a Catalunya”.

El CAC ha demanat a TV3 que compensi el desequilibri favorables a la independència en els documentals que ha emès els darrers quatre anys. Les dades d’aquest informe posen de manifest que ha de compensar i corregir més desequilibris ideològics de la seva producció informativa.

(Visited 795 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari