El CAC considera que TV3 no respecta la diversitat d’opcions ideològiques amb els documentals que emet

Insta la televisió de la Generalitat a corregir la situació de desequilibri generada i que en produeixi de propis o en compri d'altres per compensar aquest biaix

Vicent Sanchis, director de TV3
Vicent Sanchis, director de TV3

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que TV3 ha incomplert l’acord d’aquest organisme que l’instava al fet que “en compliment de les missions de servei públic, i atès el debat polític existent a la societat catalana, els documentals d’autor o de tesi que emeti, en conjunt, responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana”. A més, insta la televisió que dirigeix Vicent Sanchis “a corregir, amb la major diligència possible, la situació de desequilibri generada, mitjançant la producció pròpia, la coproducció o la compra de drets d’emissió de documentals o reportatges, per tal de donar compliment a les obligacions inherents al servei públic i les previstes en el Llibre d’estil, en relació amb el pluralisme polític i la diversitat d’opcions de la societat catalana”.

El Ple del consell de govern del CAC ha acordat també “advertir a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals sobre la necessitat de compliment de les missions de servei públic que preveu la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya (…) sobre la necessitat de garantir el pluralisme polític i el respecte de les diverses opinions i manifestacions polítiques existents a la societat catalana, en els documentals d’autor o de tesi relacionats amb la relació política entre Catalunya i Espanya, així com el compliment de la Guia editorial (imparcialitat, neutralitat i pluralisme) i del Manual d’ús del Llibre d’estil”. L’acord va ser aprovat pels vots favorables dels consellers Carme Figueras i Daniel Sirera i el vot en contra del president del CAC, Roger Loppacher.

Aquest acord es basa en l’informe elaborat per l’Àrea de Continguts del CAC que ha analitzat els documentals i reportatges en relació amb el debat polític entre Catalunya i l’Estat emesos entre el 7 de març de 2018 i el 23 d’abril de 2021 per TV3 i el Canal 33. En total, es van emetre 21 documentals relacionats amb aquest debat en aquest període, 19 dels quals a TV3 i dos al Canal 33. Precisament, l’elaboració d’aquest informe és conseqüència de la queixa presentada per l’associació Federalistes d’Esquerres perquè el documental Federal va ser arraconat al canal 33 mentre la immensa majoria dels favorables a procés independentista s’han emès per TV3. Federalistes d’Esquerres va denunciar que el documental que va produir es va emetre per un canal que té una mitjana d’audiència del 0,5% mentre que el de TV3 és del 14,5%.

El CAC creu que “aquesta manca d’equilibri respecte dels dos posicionaments majoritaris a la societat catalana en relació amb l’encaix i les relacions entre Catalunya i Espanya, resulta encara més palès si es té en compte que en el període analitzat només s’hi ha pogut computar un capítol de la sèrie El judici, els set capítols restants de la qual es van emetre amb posterioritat”. L’acord del CAC no fixa en quin període de temps haurà d’emetre TV3 els documentals i reportatges que compensin el desequilibri favorable a les tesis independentistes emeses els darrers quatre anys.

(Visited 454 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari