Montserrat escull Manel Gasch nou abat, considerat progressista i signant d’un manifest a favor de l’1-O

El nou responsable de la congregació benedictina montserratina substitueix Josep Maria Soler que plega en fer 75 anys

El Pare Manel Gasch i Hurios ha estat escollit aquest dimecres nou Abat de Montserrat. Tal com ha informat la comunitat benedictina del Monestir de Santa Maria de Montserrat, Manel Gasch ja exerceix el govern del monestir “a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria en una data encara no determinada de les properes setmanes”.

Segons l’Abadia de Montserrat, l’elecció de Gasch “ha estat feta en una reunió capitular a la qual han assistit els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits pel Reverendíssim Pare Guillermo Arboleda, Abat President de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, que l’ha confirmat en el càrrec”.

Algunes fonts apunten que el nou Abat de Montserrat és de tarannà progressista i pròxim a idees nacionalistes catalanes. De fet, va ser un dels centenars de religiosos que van signar un manifest a favor de la consulta independentista de l’1 d’octubre del 2017. Els signants del manifest defensaven que davant la convocatòria de la Generalitat d'”un referèndum d’autodeterminació l’1 d’octubre” i “davant la impossibilitat de pactar les condicions per a dur-ho a terme de forma acordada, considerem legítima i necessària la realització d’aquest referèndum”.

El nou responsable de l’abadia benedictina substitueix Josep Maria Soler que va renunciar al càrrec en complir 75 anys. En aquest sentit, segons l’Abadia de Montserrat, Gasch ha volgut agrair el servei del Pare Abat Josep Maria Soler, “que al llarg de vint-i-un anys ha guiat la nostra comunitat amb esperit de saviesa i generositat”.

El nou Abat de Montserrat ha manifestat que posa “el futur de la nostra comunitat i d’aquest abadiat als peus de la Moreneta, juntament amb la terra de Catalunya, de la qual n’és la patrona”, a la vegada que ha recordat “la importància del ministeri d’intercessió de la comunitat monàstica de Montserrat a favor de l’Església i del món”.

Finalment, Manel Gasch ha destacat “el repte de la celebració del proper Mil·lenari de la fundació del monestir, l’any 2025, com a una oportunitat d’apropar Montserrat i la vida monàstica a la nostra societat actual; un Mil·lenari que ha de ser un punt de partida per al Montserrat del futur”; i també ha demanat que se’l tingui present en les pregàries en el seu nou servei abacial.

El Pare Abat Manel Gasch
Segons explica l’Abadia de Montserrat, el Pare Manel Gasch i Hurios (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1993). El 1996 va ingressar al monestir de Santa Maria de Montserrat, on va fer la professió monàstica simple el 5 de setembre de 1998 i la solemne el 3 de febrer de 2002. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot.

El Pare Manel va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2005). Des de 2005 és professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat.

Des de l’any 2005 al 2010, el Para Abat Manel Gasch va ser Prefecte de l’Escolania de Montserrat, i des de 2011 fins a l’actualitat ha estat el Majordom-Administrador del Monestir.

(Visited 400 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari