Aragonès fuig de terminis en la negociació amb l’Estat

El president català separa la taula de diàleg del suport d'ERC als pressupostos estatals

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit que les negociacions amb el govern central no han d’estar marcats per terminis concrets. Aragonès ha dit que després de la reunió que ha mantingut aquesta tarda amb el president del govern central, Pedro Sánchez, ha constatat el compromís de construir confiances i avançar amb “metodologies i processos”. D’aquesta manera, el president català s’ha distanciat dels posicionaments de JxCat i la CUP. El cap de l’executiu català ha reconegut que per abordar les pretensions independentistes davant de l’Estat, les forces independentistes “necessitarem molta unitat i molta perseverança”.

El president Aragonès ha insistit en el fet que el govern central ha admès el “conflicte de caràcter polític”, que a parer seu necessita “diàleg i negociació” que s’ha de debatre en la taula de diàleg. Aragonès reconeix que les posicions que defensa la Generalitat i les que defensa el govern de l’Estan estan “molt allunyades”, tot i que veu voluntat per a “avançar en la resolució del conflicte”. El cap de l’executiu català ha qualificat la trobada d’avui de “reinici” del diàleg després de “el parèntesi de la pandèmia i la inhabilitació del president de la Generalitat”.

A diferència de les advertències fetes pel portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, el president Aragonès ha assegurat que separa les negociacions de la taula de diàleg de les que es portin a terme entre els republicans i el govern central per pactar el suport d’ERC als pròxims pressupostos generals de l’Estat, tot i que ha reconegut “que tot ajuda” si hi ha entesa en una negociació de cara a l’altra.

Davant la voluntat del president Sánchez de demanar l’opinió de la resta d’Espanya sobre qualsevol nou marc de relació entre Catalunya i la resta d’Espanya, el president català ha insistit en la seva intenció de convocar un referèndum només per a Catalunya. Aragonès ha defensat en aquest context que “estem davant un procés de negociació que ha de començar, i és important la construcció de confiances, i es treballa segons una metodologia”.

El president Aragonès ha declarat, per altra banda, que els indults concedits pel govern central als independentistes condemnats pel procés independentista són “un primer pas” per a acabar amb el que ha qualificat de “la repressió” de l’Estat. En aquest punt, Aragonès ha insistit a posar com a objectius damunt la taula de diàleg l’amnistia i l’autodeterminació.

Davant el fet que finalment en aquesta primera reunió entre el seu executiu i el govern central, no hi hagi hagut representació dels seus socis de govern, JxCat, Aragonès ha insistit en la seva voluntat que la delegació catalana tingui representació dels exconvergents.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides