Comença el judici als amos de Petromiralles per frau de l’IVA i blanqueig de capitals

L'import del frau contra la Hisenda Pública arribaria als 147,1 milions d'euros i s'haurien desviat fons a Andorra i Hong Kong

L’Audiència Nacional jutja des d’aquest dilluns als propietaris de Petromiralles, els germans Josep Maria i Pere Torrens i una vintena de persones més per a un presumpte frau de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) en gasolineres on s’haurien desviat fons a Andorra i Hong Kong. El delicte va ocórrer a Catalunya entre 2011 i 2013 i està valorat en una mica més de 147 milions d’euros. La Fiscalia demana per a tots dos 18 anys de presó per tres suposats delictes contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil, maquinació del preu de les coses i blanqueig de capitals. A aquesta petició de condemna se li sumarien altres 18 mesos de presó en el cas de José María Torrens, que en el seu moment també va ser alcalde per Convergència i Unió (CiU) de Santa Maria de Miralles (Barcelona), per un delicte de tinença il·lícita d’armes.

Les investigacions van començar el 2012, quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va iniciar una recerca sobre la possible existència d’una organització criminal que estaria cometent un important frau fiscal a través d’empreses pantalla. En concret, consistiria en la falta de liquidació dels impostos que l’activitat de distribució de productes petrolífers genera, falsificant per a això les seves declaracions tributàries. La Fiscalia situa al capdavant de la trama als germans Torrens, ajudats per una sèrie de persones, entre elles Antonio Rodríguez Estepa i Eloy Vila Morós, qui gestionava les societats i mantenia relacions amb les empreses i persones implicades.

Segons la Fiscalia, Josep Maria i Pere Torrens haurien estat els principals beneficiaris d’un entramat empresarial creat expressament per a aconseguir l’obtenció de productes petrolífers a un preu sensiblement inferior al de mercat. Aquest preu superreduït s’hauria aconseguit fent responsables de la liquidació del pagament dels impostos que el comerç d’aquestes mercaderies genera a unes empreses instrumentals (Fast Petrol, Serveis Petrolífers Avançats i Scout Energy), al capdavant dels quals es col·loquen testaferros que no abonaven l’IVA. Es tracta d’una estratègia plenament conscient, dissenyada i duta a terme pels responsables de Petromiralles; és més, Josep Maria és qui finançava l’establiment de les noves empreses que es van anar creant.

Per a fer-se amb els guanys il·lícits, l’organització s’hauria servit de retirades de diners en efectiu realitzades pels testaferros amb una periodicitat de dues o tres vegades per setmana, desviant aquests fons a comptes a Hong Kong i Andorra. D’acord amb la documentació que obra en el sumari, l’import del frau arribaria als 147,1 milions d’euros. L’inici d’aquesta activitat, continua el Ministeri Públic, hauria tingut lloc a Catalunya, amb la societat Fast Petrol, i va ser apadrinada pel Grup Petromiralles. L’apropiació de les quotes d’IVA va possibilitar als responsables de la trama oferir els productes de Fast Petrol a un preu inferior al dels seus competidors, amb el que aconseguien incrementar les seves xifres de vendes.

(Visited 443 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari