Puigdemont dona per amortitzada l’Assemblea Nacional Catalana

El president del Consell per la República, que ja fa temps que no confia en Òmnium Cultural, pretén ara que l’organisme que dirigeix des de Waterloo ocupi l’espai de l’ANC

La direcció del Consell per la República Catalana amb Carles Puigdemont al centre i Elisenda Paluzie a la seva esquerra
La direcció del Consell per la República Catalana amb Carles Puigdemont al centre i Elisenda Paluzie a la seva esquerra

La direcció del Consell per la República Catalana amb Carles Puigdemont al centre i Elisenda Paluzie a la seva esquerra

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja no serveix als interessos polítics i partidistes de Carles Puigdemont. L’ex-president de la Generalitat i actual president de JxCat i del Consell per la República Catalana (CRC) vol que aquest darrer organisme ocupi l’espai que ara representa l’entitat que dirigeix Elisenda Paluzie. Per aquest motiu, el CRC està fent un esforç d’implantació a Catalunya creant consells locals que pretén que s’escampin per tot el territori. Els consells locals que s’han anat creant –una quarantena- estan formats en bona part per persones que militen simultàniament a l’ANC i al Consell per la República. Puigdemont pretén que el seu Consell acabi absorbint les organitzacions territorials de l’ANC i assumint el seu paper de lideratge en la reclamació de la independència de Catalunya. L’altra pota no política d’aquest procés de reivindicació independentista –Òmnium Cultural- ja fa temps que no gaudeix de les simpaties de l’ex-president de la Generalitat, ja que considera que està decantada a favor d’Esquerra Republicana.

Puigdemont veu a venir que la manifestació central de la Diada, convocada exclusivament per l’ANC, pot resultar un fracàs relatiu, sobretot en comparació amb les d’anys anteriors. La de l’any passat va aplegar amb prou feines 60.000 manifestants, repartits per les concentracions que es van fer a diverses poblacions. Pilar Rahola, portaveu de Puigdemont a TV3, ja va advertir al programa Tot es mou que la Diada d’aquest any serà un fracàs. De fet, pot ser la tomba de l’Assemblea Nacional Catalana, la presidenta de la qual, Elisenda Paluzié, va dir a la SER, el passat dilluns, que “tenia ganes boges” de deixar el càrrec. El Govern ha donat un cop de mà de darrera hora i ha facilitat l’assistència a la manifestació anul·lant a partir del dia 10 les normes de seguretat sanitària que prohibien les concentracions massives.

En la línia de donar per acabada l’aventura de l’ANC cal interpretar, també, unes declaracions recents de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, arrenglerada amb Puigdemont, on afirmava que cal “una nova via que transiti i avanci cap a la independència des de la unitat”. L’actual direcció de l’ANC veu la mà del president de JxCat darrere les baixes que s’han produït els darrers mesos de secretaris nacionals i coordinadors de l’Assemblea.

L’ANC mai no ha donat a conèixer de forma fiable el seu nombre d’associats. El 2018 el cens d’afiliats amb dret a vot era de 37.396 persones. Queda lluny dels prop de 120.000 socis que té Òmnium Cultural. El Consell per la República Catalana comptabilitzava 98.628 membres aquest dijous 10 de setembre, lluny del milió que reclamava Puigdemont quan es va crear aquest organisme. La marxa de Clara Ponsatí, que era membre del Consell de Govern d’aquesta entitat tal com ho és Elisenda Paluzie, ha arrossegat més abandonaments, que no es comptabilitzen, però, al seu portal.

Paluzié té unes “ganes boges” de plegar com a presidenta de l’ANC i Puigdemont té unes “ganes boges” de tancar la seva barraca.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides