La consellera Geis tracta de “feixista” l’Assemblea per una Escola Bilingüe

Els tribunals han donat la raó a l'entitat i ha obligat la Generalitat a garantir la selectivitat en castellà, català i aranès sense preferència per cap llengua

La consellera Gemma Geis
La consellera Gemma Geis

La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis (JxCat), ha afirmat que l’Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya (AEB), l’entitat que ha aconseguit als tribunals que la selectivitat es pugui fer en les tres llengües oficials de Catalunya sense preferència per cap, és “radical” i feixista”.

En declaracions al programa de TV3 Els Matins, aquest dimecres, Geis ha rebutjat que fos necessari que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) prohibís la identificació dels alumnes en funció de la llengua triada per fer els exàmens, ja que, segons ella, no s’ha efectuat mai una identificació dels alumnes que volen examinar-se en castellà.

“És absolutament fals, però pressuposa que allò que diu aquesta associació radical i feixista, doncs, ho donen per cert, i no és així (sic)”, ha manifestat sobre la resposta del TSJC al recurs presentat per l’AEB. La consellera, a més, ha negat que sigui un problema per als alumnes de Catalunya dir que volen els enunciats d’un examen en castellà.

L’AEB ha reaccionat a les declaracions de Geis emetent un comunicat on considera “d’una extraordinària gravetat” el qualificatiu de “feixista”, “sobretot venint d’una autoritat pública” i pel fet de dirigir-se contra una entitat crítica amb el govern català.

Aquesta associació ha anunciat que preveu informar les institucions de la Unió Europea sobre les declaracions de Geis, les quals interpreta com “una forma de pressió que va més enllà del legítim dret a la crítica i s’aparta de les regles del debat polític”.

D’altra banda, ha acusat la consellera de mentir sobre les identificacions, i ha defensat que el Consell Interuniversitari va habilitar mecanismes que obligaven l’estudiant a significar-se per poder tenir l’enunciat de l’examen en castellà. A més, l’AEB afirma que va aportar al TSJC “elements de prova”.

El TSJC va ordenar a la Generalitat aquest dilluns que facilités als alumnes de les proves de selectivitat d’aquest mes de setembre els enunciats en castellà, català i aranès, sense prioritzar el català, ni identificar els alumnes en funció de l’opció triada, ni anotar en quin idioma fa la prova cadascun. A més, va assenyalar que la Generalitat no havia garantit l’anonimat dels alumnes pel que fa a la llengua triada.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides