Una investigació de ‘The New York Times’ també connecta l’entorn de Puigdemont amb Rússia

Un informe sosté que Alay va recórrer a l'empresari Dmitrenko per obtenir suport tècnic i financer rus

Josep Lluís Alay
Josep Lluís Alay a TV3

Josep Lluís Alay, el cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, es va reunir amb funcionaris i exagents d’intel·ligència russos per obtenir suport tècnic i financer per al moviment independentista, segons una investigació publicada per The New York Times.

Aquesta informació, que cita com a fonts informes d’intel·ligència europeus corroborats per oficials espanyols i investigacions judicials, afegeix que funcionaris russos que es van trobar amb Alay estan involucrats en la denominada guerra híbrida de Rússia contra Occident, basada en propaganda, desinformació, finançament en secret, operacions de desestabilització política i atacs informàtics.

Així mateix, tot i que indica que no està clar si el Kremlin finalment va facilitar algun suport a l’independentisme, el reportatge de The New York Times destaca que una transcripció de missatges de text de 700 pàgines reflecteix l’esforç de l’entorn de Puigdemont per conrear i conservar els vincles amb figures de la intel·ligència russa, evitant específicament declaracions que poguessin emprenyar les autoritats russes.

Citant el contingut d’un informe d’intel·ligència del juny del 2020, aquest reportatge assenyala que Alay, juntament amb l’empresari rus Alexander Dmitrenko, va mirar d’obtenir assistència tècnica i financera a Rússia per crear sectors com el bancari, l’energètic i el de telecomunicacions, al marge d’Espanya.

D’altra banda, entre els contactes conreats per Alay destaquen Oleg Syromolotov, viceministre d’Afers Exteriors i exdirector de contraintel·ligència del Servei Federal de Seguretat (FSB), Yevgeny Primakov, nét d’un famós espia del KGB, i l’exfuncionari Andrei Bezrukov, que va treballar com a agent encobert als Estats Units.

També atribueix a un dels advocats de Puigdemont, Gonzalo Boye, un contacte amb Vasily Khristoforov, el líder d’un grup criminal rus amb la suposada intenció d’habilitar un canal de finançament. Boye va assegurar, però, que la trobada es limitava als casos judicials de Khristoforov.

El treball de The New York Times associa a aquests moviments el sorgiment de la iniciativa d’agitació independentista Tsunami Democràtic, els responsables de la qual mai van donar la cara, que la justícia investiga a la causa Voloh/Volhov. Un dels expedients confidencials que cita el diari nord-americà reflecteix que Alay va assistir a una reunió a Ginebra on ell i altres activistes independentistes van fer plans per difondre Tsunami Democràtic.

Seguidament, es van desplaçar a Catalunya Sergei Sumin i Artyom Lukoyanov, vinculats amb l’entorn del president rus Vladimir Putin, i Alay i Dmitrenko es van reunir amb ells, segons el contingut d’un dels informes citats per la investigació.

Aquesta informació apareix l’endemà que El Periódico de Catalunya hagi publicat que la Guàrdia Civil va informar el jutge Joaquín Aguirre, instructor de la causa Voloh/Volhov, sobre els contactes entre l’entorn de Puigdemont i personalitats russes properes al Kremlin; particularment, d’Alay amb Dmitrenko, a qui el Ministeri de Justícia espanyol va denegar la nacionalitat espanyola per la seva presumpta vinculació amb la intel·ligència russa.

(Visited 403 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari