La Fiscalia rebutja enviar la investigació de Tsunami Democràtic a l’Audiència Nacional

Nega que sigui competent perquè les protestes al Camp Nou van ser qualificades de desordres públics

Tsunami Democràtic protesta als voltants del Camp Nou

La Fiscalia Anticorrupció ha rebutjat que els detinguts en l’octubre del 2020, en el marc de l’Operació Volhov, siguin investigats a l’Audiència Nacional per haver organitzat, presumptament, les protestes de Tsunami Democràtic contra la sentència dels líders del procés. Segons ha publicat La Vanguardia, el fiscal Fernando Maldonado s’hi ha oposat perquè les accions van ser qualificades pel jutge instructor, Joaquín Aguirre, com un delicte de desordres públic i l’Audiència Nacional no té competència en aquest àmbit.

Aguirre, el jutge d’instrucció número 1 de Barcelona, dirigeix la investigació sobre els contactes dels líders del procés amb el Kremlin, i va fer-se amb una sèrie de converses que suggerien la participació dels investigats en l’organització de les protestes al Camp Nou, el 18 desembre del 2019, en un partit entre el Barça i el Reial Madrid. Aquesta informació el va portar a inhibir la causa a favor del jutjat central número 6 de l’Audiència Nacional, que té una investigació oberta per terrorisme contra el Tsunami.

La Fiscalia, però, ha considerat que enviar aquesta part de la investigació a l’Audiència “no té la més mínima motivació fàctica i jurídica” i vulnera el dret dels investigats a la “tutela judicial efectiva” i a un “procés amb totes les garanties”. Creu que el trasllat del cas suposaria “trencar el dret de les parts no només a conèixer els fets que se li imputen, sinó també a conèixer les raons per les quals el jutjat s’inhibeix amb el que tot això comporta”, és a dir, “que no es pot fer un control de la legalitat de l’actuació judicial” ni cadascun dels afectats pot contraargumentar aquesta decisió.

La causa principal té una vintena d’investigats, però el jutjat instructor va atribuir a set d’ells una participació principal en les accions de protesta convocades per Tsunami Democràtic. Concretament, es tracta de l’exsecretari de comunicació de Convergència, David Madí; l’exconseller de Governació, Xavier Vendrell (ERC); l’expresident de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals; l’editor d’Ara Llibres, Oriol Solé; la col·laboradora de Vendrell, Marta Molina; l’empresari gironí Josep Campmajó; i el cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.