Quatre de les cinc empreses patrocinadores de ‘Bricoheroes’ donen suport al Consell per la República

El CAC ha expedientat el programa de Peyu i Jair Domínguez a TV3 per infraccions greus en la propaganda que fan de tres d’elles: Petrolis Independents, Parlem Telecom i Catgas

Les empreses que 'sumen' amb el Consell per la República i les que patrocinen 'Bricoheroes'

Petrolis Independents, Parlem Telecom, CatGas i Catllum, empreses patrocinadores del programa Bricoheroes de TV3 s’han “sumat” a la campanya de difusió de la Identitat Digital Republicana creada pel Consell per la República Catalana que dirigeix, des de Waterloo, l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont. Tres d’aquestes empreses –Petrolis Independents, Parlem Telecom i Catgas- estan implicades en l’expedient que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha obert a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) perquè considera que el programa Bricoheroes i els seus presentadors Lluís Jutglar (Peyu) i Jair Domínguez han incorregut en infraccions greus en fer-ne publicitat. Catllum forma part del grup de Catgas però no apareix en l’expedient del CAC.

Bricoheroes compta amb cinc empreses col·laboradores, tal i com apareix als rètols finals del programa: Petrolis Independents, Parlem Telecom, Catllum, Catgas i FesMés Bricolatge. Les quatre primeres figuren al web on el Consell per la República Catalana inclou les entitats que donen suport a la Identitat Digital Republicana (IDR). Aquest IDR és, segons la informació que se’n dona al web, “una estructura d’estat que identifica els qui en siguin membres com a ciutadans de la institució republicana”. “Gràcies a la Identitat Digital Republicana es podrà participar en les votacions del Consell i crear comunitat, cohesió social i consciència de col·lectivitat al voltant del Consell per la República, tot creant espais de sobirania i d’apoderament del ciutadà. A més, permetrà de fer gestions i tràmits que l’estat espanyol no controlarà o, fins i tot, desconeixerà gràcies al xifratge de les comunicacions digitals”, s’explica en aquest portal, on també es diu que “l’equip de govern treballa per ampliar el llistat d’entitats, empreses, ONG, plataformes, sindicats, fundacions i associacions que faran servir la Identitat Digital i la integraran als seus sistemes, permetent als ciutadans d’identificar-s’hi amb la mateixa validesa que amb els documents dels estats espanyol o francès”. De moment, aquest treball de l’equip de govern del Consell per la República ha aconseguit que 28 empreses i entitats se sumin a la IDR, entre elles quatre de les cinc patrocinadores de Bricoheroes.

El CAC, en el seu expedient, fet a partir de l’anàlisi dels capítols del programa emesos per TV3 els dies 5 i 6 de juliol, considera que Petrolis Independents, empresa del diputat de JxCat Joan Canadell, i Catgas “tenen prominència indeguda per influència del contingut editorial amb finalitats comercials i, per tant, pot constituir un supòsit de publicitat prohibida”. Pel que fa a Parlem Telecom, el CAC conclou que la publicitat que se’n fa al capítol emès el 6 de juliol “incitaria a la contractació directa del servei i es presentaria la marca amb prominència indeguda (per influència del contingut editorial amb finalitats comercials i per manera de presentació) i, per tant, pot constituir un supòsit de publicitat prohibida”.

La sanció que pot imposar el CAC a la CCMA per aquestes infraccions oscil·la entre els 12.001 i els 90.000 euros. La reacció de Vicent Sanchis, director de TV3, i Núria Llorach, presidenta de la CCMA, en ser advertits de l’obertura de l’expedient va ser retirar Bricoheroes de la programació d’estiu. Els propers dies es veurà si aquesta reacció és suficient per evitar la sanció del CAC i de quina magnitud serà si s’acaba confirmant. De moment, Peyu i Jair Domínguez han anunciat a les seves xarxes socials i a les del programa que estan enregistrant ja els capítols de la propera temporada. Se suposa que evitaran cometre les infraccions que han suposat que els seus seguidors s’hagin quedat sense ell aquests mesos de juliol i agost.

La propera serà la tercera temporada de Bricoheroes. El 15 de juliol de 2020, la CCMA va contractar la segona temporada per 247.133,80 euros. Al seu portal de la transparència, el 1 de setembre de 2021 encara no havia publicat quant costarà la tercera.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides