Més de 100 detinguts en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Mossos d'Esquadra i Policia Nacional han treballat amb l'Europol i les policies d'Alemanya i Albània

Els Mossos d’Esquadra juntament amb agents de la Policia Nacional amb la col·laboració d’Europol i de les policies d’Alemanya i Albània, han detingut 107 persones en una operació contra una xarxa criminal internacional d’origen albanès. En un comunicat de la policia de la Generalitat s’informa que després de més d’un any d’investigació entre els dies 13 i 15 de juliol es van detenir 78 persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

La investigació, tutelada pel jutjat d’instrucció número 3 de Reus, es va iniciar el juliol del 2020 quan es va descobrir una plantació de marihuana en desús en una nau a la demarcació de Reus. Això va comportar que aflorés l’existència d’una estructura criminal amb una complexa xarxa de facilitadors que, presumptament, donaven cobertura a una organització d’origen albanès per assentar-se a l’Estat espanyol.

Aquesta xarxa estava formada per treballadors del sector immobiliari i elèctric entre d’altres que, prèvia comissió, ajudaven a l’organització a establir-se i els dotaven de la logística i la infraestructura necessàries per al cultiu de marihuana. Un cop realitzat el cultiu massiu la droga es distribuïa per diversos països d’Europa, entre els quals Alemanya, on el valor de la droga es multiplicava per cinc.

Els líders d’aquesta organització, de nacionalitat espanyola, tenien fixada la seva residència a l’àrea de Tarragona. Mantenien un contacte estret amb altres organitzacions dedicades al cultiu i tràfic internacional de marihuana, integrades per persones principalment de nacionalitat albanesa, establertes a les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona.

El 13 de juliol es va dur a terme el dispositiu d’explotació de la investigació conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional amb la presència d’autoritats policials d’Alemanya i Albània i juntament amb analistes d’Europol especialitzats en la criminalitat organitzada albanesa. Es va produir un ampli desplegament d’uns 400 agents amb 42 entrades i escorcoll simultànies a Tarragona, Barcelona, Girona i Castelló. Posteriorment els agents van dur a terme nou entrades més.

El balanç total de la investigació, amb més d’un any de durada, ascendeix a 107 persones detingudes i 51 immobles escorcollats en els quals s’hi han desmantellat una trentena de plantacions interiors de marihuana, a més d’interrompre’n d’altres en fase de muntatge. Els agents han intervingut una tona de marihuana processada en cabdells, unes 25.000 plantes de marihuana, prop de 70.000 euros en efectiu, un revòlver detonador, una escopeta retallada, un inhibidor de freqüència i tres vehicles, dos dels quals d’alta gamma.

Per al manteniment d’aquestes plantacions havien realitzat enganxalls il·legals per defraudar el consum del fluid elèctric, el que a més suposava un risc per a les propietats per l’alt risc d’incendi d’aquestes instal·lacions per la manca de les mesures de seguretat exigides. S’estima que el consum generat per les plantacions desmantellades ha provocat una defraudació de més d’1.600.000 euros.

(Visited 31 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari