Argimon: “No és el moment de fer concerts multitudinaris”

El conseller de Salut considera que per aturar la covid cal aconseguir la immunitat en l'àmbit global

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a 'Planta Baixa'
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a 'Planta Baixa'

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha reafirmat en la seva postura -i la del Govern- de no reobrir immediatament els locals d’oci nocturn. En una entrevista a Planta Baixa (TV3), el conseller ha respost amb un “no” rotund la pregunta sobre si permetria, en aquests moments, fer concerts multitudinaris, i ha assenyalat que ara “és el moment de vacunar i de la prudència”.

“No és que hi hagi la voluntat de no reobrir”, ha afirmat, però, segons ha argumentat Argimon, no es tracta només de fer les proves prèvies que sol·licita el sector, sinó que hi ha altres mesures que també s’han de complir i no sempre és així. “Hi ha diferents capes en la prevenció. Els antígens en són una, però -per exemple- en un dels festivals -dels que van tenir lloc el passat mes de juliol- un 27% de les persones no portava mascareta, i són aquestes capes de prevenció les que si no complim totalment, tornen alta la probabilitat de contagi”, ha explicat.

El conseller ha admès que els grans festivals no van ser un “element superdisseminador”, però ha subratllat que “hi va haver un excés de contagis que no s’haguessin produït si no s’haguessin fet” i que l’oci nocturn, precisament, comporta un important nombre d’interaccions. Argimon ha remarcat que “el sector que necessita aire és el sanitari” i ha recordat que, en aquesta cinquena onada, “han passat 1.500 persones per les UCI”.

Respecte als botellots, ha negat que siguin un focus de contagis, com assegura el sector nocturn, i ha indicat que “no els hem de relacionar amb la pandèmia perquè fa molts anys que n’hi ha”. El conseller de Salut ha tractat de desacreditar aquest argument com a motiu de reobertura de l’oci nocturn: “Quan vam tenir l’oci nocturn obert, recordo alguns titulars de ‘Malgrat estar obert, els botellots continuen”, ha remarcat Argimon, afegint que “segurament, les persones que fan botellot no són les que fan ús de l’oci nocturn”.

El conseller s’ha mostrat partidari d’administrar la tercera dosi a les persones més vulnerables des del punt de vista de la salut, però ha assegurat que per adquirir la immunitat de grup s’ha de pensar en termes globals. “La vacunació ha de ser un element de solidaritat i ha de ser global. El virus replica i li és igual on ho fa, per això necessitem moltíssima gent vacunada, i si el sud global està en un 4 o 6%, no avançarem“, ha explicat, insistint que “és una pandèmia mundial i la solució ha de ser global”.

Argimon s’ha referit també a l’àmbit de la salut mental i ha afirmat que “és la prioritat”, ja que hi ha molts grups socials amb afectacions importants. El conseller ha posat èmfasi en els joves, els quals, segons les dades de les quals disposa, han empitjorat en aquest sentit: “El 10,4% dels joves tenen risc de patir una malaltia mental; un 13% en el cas de les classes menys afavorides i un 6% en les més afavorides”. En el darrer estudi, de l’any 2018-19, la mitjana era del 7,3%.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides