La transparència informativa de la Generalitat, bloquejada tot el mes d’agost

El Registre Públic de Contractes, que permet l’accés a la informació sobre les contractacions fetes per les administracions públiques, no ha funcionat aquest mes

Web no operativa del Registre Públic de Contractes de la Generalitat, el dissabte 28 d'agost

El servei de transparència del Govern de la Generalitat ha fet aigües aquest mes d’agost. El Registre Públic de Contractes de la Generalitat, que permet conèixer quants contractes amb les administracions públiques tenen les persones i les entitats jurídiques, no ha estat operatiu durant tot el mes d’agost. EL TRIANGLE ho va comunicar al Departament d’Economia i Hisenda, que és el responsable de la gestió de les dades del govern obert de la Generalitat, a mitjans d’agost. Després d’una primera resposta en què es va afirmar que no es tenia constància de la incidència, des del Departament es va reconèixer que hi havia un problema tècnic i que els seus informàtics estaven buscant com solucionar-lo. Tot i que en aquesta resposta es deia que s’esperava que el problema tècnic estigués resolt al llarg de la setmana, el dissabte 28 el Registre encara no funcionava.

La transparència dels contractes firmats per les administracions públiques catalanes es basa en dues eines: El Registre Públic de Contractes de la Generalitat, on es pot buscar els que han signat les administracions amb persones i empreses concretes, i la Plataforma de Serveis de Contractació Pública, en el qual les cerques s’han de fer administració per administració i adjudicació per adjudicació. És a dir, que durant tot el mes d’agost ha estat impossible saber, per exemple, quants contractes han subscrit els darrers anys Minoria Absoluta, Mediapro, Ferrovial, Mònica Terribas o Xavier Graset amb les diferents administracions públiques.

Les entrades al Registre Públic de Contractes i a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública no estan unificades, la qual cosa comporta que un mateix encàrrec aparegui amb dates i imports diferents en les dues. O que un contracte concret aparegui en un dels registres i no consti en l’altre. Aquest fet, al qual cal afegir el retard amb què s’incorporen les dades –sovint amb retards d’uns quants mesos en relació a la data de la signatura dels contractes- posa en qüestió la qualitat de la transparència a la qual està obligada l’administració de la Generalitat. No cal dir que aquest qüestionament és més gran quan, al damunt, un dels registres deixa de funcionar durant tot un mes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides