Puigneró vol que l’Estat rescati les autopistes catalanes que mantindran el peatge

El rescat, valorat en 1.500 milions d'euros, inclouria els túnels del Cadí, els de Vallvidrera, la C-16 i la C-32 sud

Peatge d'Abertis
Peatge d'Abertis

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha reclamat a l’Executiu central que rescati les quatre autopistes catalanes que mantindran els peatges a partir de l’1 de setembre, quan s’eliminin les barreres de l’AP-2 -entre el Papiol i Montmeló-, de l’AP-7 -entre Tarragona i La Jonquera-, la C-32 nord -de Barcelona a Lloret de Mar- i la C-33 -de Barcelona a Montmeló-. Puigneró ha valorat en uns 1.500 milions d’euros el rescat, que inclouria els túnels del Cadí, els de Vallvidrera, la C-16 de Sant Cugat a Manresa i la C-32 sud -de Castelldefels al Vendrell-, i ha demanat al Govern espanyol que actuï com ha fet en altres llocs de l’Estat.

“Aquests rescats que s’han produït per valors importants, com podrien ser per exemple els 3.000 i 4.000 milions que ha costat rescatar les radials de Madrid, demanem també al govern de l’Estat que ho apliqui també a Catalunya a les infraestructures que queden encara amb peatge”, ha reclamat el vicepresident. Quinze dies enrere, Puigneró també va demanar el traspàs de les dues vies de l’Estat que s’alliberen el pròxim dimecres, l’AP-2 i l’AP-7.

Fins que es decideixi quin model s’aplicarà en l’àmbit estatal, les autopistes sense peatges es finançaran amb els pressupostos autonòmics, de manera que, a partir de l’1 de setembre, durant els pròxims dos anys la Generalitat assumirà els costos de manteniment de les vies que s’alliberen. El Govern considera que serà una despesa “assumible” i, segons va afirmar el secretari general de la Vicepresidència, Ricard Font, serà d’uns 6 milions d’euros anuals, uns 7,5 milions d’euros per eliminar les restes d’infraestructures dels peatges i 15 milions d’euros més cada cinc anys en manteniment de tipus extraordinari.

Així doncs, de moment, la tarifa plana anual basada en el model de vinyeta que defensava Puigneró queda aparcada, i la Generalitat esperarà que l’Executiu central, encapçalat pel president Pedro Sánchez, desenvolupi un nou model de finançament de les autopistes, el qual entraria en funcionament el 2024. “No sabem quin model vol aplicar el Govern espanyol, però el Govern de la Generalitat està disposat a assumir competències incòmodes com les carreteres, com ja va fer amb les presons”, va assegurar Puigneró, insistint en el traspàs de la gestió de les autopistes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.