El Departament de Cultura va comprar el maig 49 dibuixos de Pilarín Bayés per 30.000 euros

La consellera Àngels Ponsa va adquirir els originals en tinta xina realitzats el 1965 pel llibre ‘El Zoo d’en Pitus’ de Sebastià Sorribas vint dies abans de ser substituïda en el càrrec

Dibuixos del llibre 'El Zoo d'en Pitus' comprats pel Departament de Cultura a Pilarin Bayés

El Departament de Cultura de la Generalitat va aprovar el passat 5 de maig l’adquisició de 49 dibuixos originals en tinta xina, de Pilarín Bayés, realitzats el 1965 pel llibre ‘El Zoo d’en Pitus’, de Sebastià Sorribas, publicat per l’editorial La Galera. El contracte per comprar aquests dibuixos, que va costar 30.000 euros (36.300 euros si s’inclou l’IVA), el va signar Josep Anton Mundó, director de Serveis del Departament, que dirigia en funcions Àngels Ponsa, i Pilarín Bayés. Vint dies després Ponsa, de JxCat, va ser substituïda per Natàlia Garriga, d’ERC.

La raó adduïda per fer aquesta adquisició, segons consta en el Plec administratiu corresponent, és que “els dibuixos que s’ofereixen són molt característics de l’obra de l’artista, tant pel que fa a la temàtica com per l’estètica i corresponen a una de les obres més emblemàtiques il·lustrades per l’artista. Omplen un buit en l’obra gràfica original de Pilarín Bayés a la Biblioteca de Catalunya i al mateix temps completen la col·lecció de les il·lustradores catalanes que s’hi conserva”. Aquest Plec també recull que ‘El Zoo d’en Pitus’ és el tercer llibre català més venut després de ‘La plaça del Diamant’, de Mercè Rodoreda, i ‘El mecanoscrit del segon origen’, de Manuel de Pedrolo, i que, segons un article de Joaquim Carbó a la revista Cavall Fort, “Pilarín Bayés, que tot just s’iniciava, va dibuixar uns personatges tendres, inoblidables”.

Pilar Bayés i de Luna va néixer a Vic fa 80 anys i ha dedicat la major part de la seva obra al públic infantil. El 1991, Jordi Pujol li va imposar la Creu de Sant Jordi. A les eleccions al Parlament de 2017 es va presentar a la candidatura de JxCat encapçalada per Carles Puigdemont. Va ocupar el lloc 84 per darrere de Salvador Cardús i Jaume Cabré i per davant de Joan Rigol.

La substituta d’Àngels Ponsa al capdavant del Departament de Cultura, Natàlia Garriga, ha comprat obres de dos dibuixants. El 5 de juliol va aprovar l’adquisició de 13 pàgines de Miguel Gallardo, per 22.200 euros, i de tots els dibuixos que va fer Núria Pompeia pel llibre ‘Maternasis’, per 30.000 euros.

(Visited 2.883 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari