Forcadell anteposa el diàleg a la via unilateral

L'expresidenta del Parlament es desmarca de Junts i de la CUP i considera que si es fa el mateix que el 2017 acabaran a la presó

Carme Forcadell
Carme Forcadell

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell (ERC) s’ha mostrat a favor de la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern espanyol, i ha rebutjat aplicar -de moment- la via unilateral per aconseguir la independència de Catalunya. Ho ha explicat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual ha assegurat que “és el moment del diàleg”.

Del tema de la unilateralitat parlem-ne més endavant, a veure què passa ara amb la taula de diàleg. Ara estem en el moment de la taula de diàleg i crec que l’independentisme no pot renunciar a la bandera del diàleg”, ha comentat Forcadell. L’expresidenta del Parlament prioritza la negociació perquè considera que si l’actual Govern activés la unilateralitat, acabaria a la presó ja que, a parer seu, els darrers quatre anys no ha canviat “res”: “La situació és la mateixa que a l’octubre del 2017. Si fem el mateix, acabarem igual”, ha advertit.

Forcadell, tot i mostrar-se “escèptica” amb el diàleg,  prefereix esperar “a veure què passa” amb la negociació abans de llançar-se a la unilateralitat, i ha admès “tenir certa curiositat per saber què posa sobre la taula l’Estat”. “Provem-ho”, ha comentat.

En referència a la petició de la Fiscalia de jutjar per terrorisme els CDR detinguts en el marc de l’Operació Judes, l’expresidenta del Parlament ha assegurat que “la repressió obstaculitza qualsevol diàleg, qualsevol solució del conflicte”, i ha afirmat que demanaran “l’amnistia a la taula de diàleg”.

ERC es desmarca de Junts i la CUP
Les declaracions de Forcadell arriben després que, aquest diumenge, el president d’ERC, Oriol Junqueras, hagi refermat la seva aposta per la taula de diàleg. El líder dels republicans va optar per la celebració d’un referèndum amb “reconeixement de la comunitat internacional” un cop finalitzin els dos anys que el Govern ha establert com a termini per avaluar els resultats de la taula de diàleg. Junqueras, però, va admetre que la “millor manera” d’aconseguir l’aval internacional implica negociar ara amb l’Estat.

El plantejament de Forcadell i de Junqueras envers el diàleg és molt diferent del de la resta de partits independentistes i actuals socis del Govern català: no confien en la negociació i tampoc es plantegen aparcar la via unilateral. Aquest cap de setmana, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró (JxCat), ha defensat no renunciar a la unilateralitat per tenir més força a l’hora de negociar amb l’Estat, i ha advertit que la taula “no durarà dos anys” si l’Executiu central “bloqueja” la solució del conflicte.

En la mateixa línia que Junts, la diputada de la CUP Laia Estrada va defensar el divendres la celebració d’un referèndum unilateral “quan ERC doni per acabada la taula de diàleg”, un fet que espera que es produeixi abans que acabin els dos anys marcats pel Govern català. Estrada va titllar de “monòleg” la taula de diàleg perquè, segons considera, l’Executiu espanyol no té una actitud “dialogant” ja que, en la negociació, no es parlarà d’amnistia i autodeterminació.

(Visited 137 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari