El govern de Pere Aragonès no viatja a l’estranger

Fins el 9 d’agost només un alt càrrec, el director general de Política Financera, havia fet una sortida oficial fora d'Espanya

El govern de la Generalitat presidit per Pere Aragonès, a la plaça sant Jaume, a Barcelona

El 21 de maig, Pere Aragonès va ser investit nou president de la Generalitat. Tres dies després es donava a conèixer el nou govern. De moment, els nous consellers i els alts càrrecs que s’han nomenat han sortit poc de Catalunya en viatges oficials. Fins el 18 de juliol, només el director general de Política Financera, Assegurances i Tresor, Josep Maria Sánchez Pascual, ha fet un viatge oficial fora de Catalunya. Si més no, és l’únic que consta a l’apartat de “viatges a l’estranger dels alts càrrecs” que elabora la Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert de la Generalitat. Sánchez Pascual va viatjar a Brussel·les per “fer presentació a inversors, sobre la Generalitat de Catalunya, per sondejar interès en eventuals futures operacions financeres”. Aquest viatge va costar 501,67 euros, desglossats en 411,52 euros en transports, 85,91 euros en allotjament i 4,24 euros en altres despeses.

Els nous alts càrrecs del govern de la Generalitat no han sortit a l’estranger des de que els han anomenat i tampoc han fet viatges oficials a la resta d’Espanya. L’únic que ha fet un desplaçament d’aquest tipus des de que hi ha nou govern a la Generalitat és el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, que va anar a Ejea de los Caballeros per participar en un acte organitzat per la Universitat de Zaragoza, on va impartir la conferència “El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, musealizar el territorio”.

El 18 de juny, Pere Aragonès va viatjar a Waterloo per entrevistar-se amb l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont. Aquesta visita no consta, però, en el web que detalla els viatges oficials dels alts càrrecs del govern a l’estranger. Cal entendre, per tant, que el viatge no es va considerar oficial i que les despeses que va comportar van córrer a càrrec del propi Aragonès o del seu partit, Esquerra Republicana. Les dades dels viatges a l’estranger estan actualitzades fins el 9 d’agost. Per tant, no inclouen l’anada i participació d’alguns consellers i alts càrrecs de la Generalitat a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada, entre els dies 16 i 22 d’agost, si és que el departament de Transparència i Govern Obert els considera viatges oficials.

El 2020, aquest departament va comptabilitzar 48 visites oficials a l’estranger del president, els consellers i els alts càrrecs de la Generalitat. Des del 21 d’octubre, cap dirigent governamental havia sortit a l’estranger en missió oficial. Aquell dia, Eric Hauck, delegat del govern als Balcans, va viatjar a París per presentar el projecte artístic “Encara hi ha algú al bosc” a representants balcànics a la Unesco. La major part dels viatges oficials dels alts càrrecs del govern van tenir lloc abans que es produís l’emergència per la pandèmia de la Covid-19. A partir de març i fins a finals del 2020 només se’n van fer quatre.

El president Quim Torra va fer dos sortides oficials a l’estranger el 2020: el 26 de febrer a Lisboa, per inaugurar la nova delegació del govern a Portugal i l’exposició “The Catalan Language. 10 million european voices”, i  el 13 de gener a Estrasburg per assistir a la sessió plenària del Parlament Europeu en què es van estrenar com eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín. Aquest darrer viatge va ser el més car –va costar prop de 15.000 euros- perquè a més del president, la comitiva oficial va incloure la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a més de vuit funcionaris i el fotògraf oficial.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides