Els ‘Telenotícies’ de TV3 han perdut audiència al llarg del 2021

Entre el 14 de gener i el 17 de juny, el TN migdia va perdre 122.000 espectadors, el TN vespre, 101.000, i el TN comarques, 50.000

Toni Cruanyes presentant el 'Telenotícies vespre' de TV3

El dijous 14 de gener, el TN vespre va tenir 660.000 espectadors, el TN migdia, 608.000, i el TN comarques, 342.000. Cinc mesos després, el dilluns 17 de juny, les audiències dels tres informatius principals de TV3 havien reculat. El TN vespre, havia perdut 101.000 espectadors i s’havia quedat en 559.000. El TN migdia s’havia quedat en 486.000; és a dir, n’havia perdut 122.000, mentre que l’informatiu comarcal va ser seguit per 292.000 televidents, 50.000 menys que quasi mig any abans. Els Telenotícies són la carta bàsica de TV3 a l’hora de competir en audiència amb les altres televisions que es veuen a Catalunya. Des de fa uns mesos, aquesta basa ha perdut ganxo i això explica els problemes de la televisió que dirigeix Vicent Sanchis per mantenir un lideratge d’audiència que havia aconseguit durant anys però que ha perdut aquests mesos de juny i juliol.

Aquesta comparació està feta a partir de les dades que ofereix l’empresa de control d’audiències Kantar Media, contractada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per més d’un milió d’euros anuals. Vicent Sanchis i la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, sempre han recorregut a les dades de Kantar Media per exhibir un triomfalisme que fa mesos que ja és insostenible. Segons aquesta empresa, entre l’1 de setembre de 2019 i el 30 de juny de 2020, els TN van liderar les seves franges d’audiència “amb comoditat”. El TN vespre ho va fer amb una mitjana de 707.000 espectadors, el TN migdia va tenir una mitjana de 513.000 espectadors i el TN comarques, de 331.000. Els tres TN van quedar per sota d’aquesta mitjana, el passat 17 de juny. L’informatiu nocturn va quedar 148.000 espectadors per sota, el del migdia, 27.000 per sota i el comarcal, quasi 40.000.

La raó d’aquesta decadència es pot relacionar amb la decepció de l’audiència amb els partits que lideren el procés independentista. TV3 només la miren, des de fa anys, els catalans que combreguen amb la seva deriva favorable al procés independentista. El percentatge d’espectadors que es defineixen com a no independentistes i que diuen que miren TV3 als sondejos periòdics del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat és cada cop més baix. Al darrer baròmetre del CEO, el 86’5% dels espectadors de TV3 votaven partits independentistes. Part d’aquests espectadors, però, s’han desanimat amb l’evolució del procés i han deixat d’informar-se amb els TN de TV3. El sector més lligat a Carles Puigdemont i JxCat considera que la televisió que dirigeix Sanchis afavoreix ERC i a les xarxes socials hi avoquen moltes crítiques i insults en aquest sentit.

El lideratge dels TN a les franges horàries de les seves edicions és històric. TV3 és l’única televisió que té els seus informatius centrats a Catalunya i en català, amb l’única competència de les desconnexions que, irregularment, fa TVE a través del seu centre emissor de Sant Cugat. Si algú vol veure per televisió com ha anat una sessió del Parlament, el darrer partit del Barça o l’Espanyol o el temps que farà a la seva comarca està obligat a sintonitzar TV3.

Aquesta dependència de la televisió pública de la Generalitat es fa especialment evident quan hi ha fets transcendents com unes eleccions o el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Dos dies després d’aquell referèndum, el TN vespre va tenir 1.193.000 espectadors, el TN migdia, 1.032.000, i el TN comarques, 741.000. Més de la meitat dels catalans que aquell dia van mirar els informatius de TV3 no ho van fer fa un parell de mesos. Continuarà la davallada?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides