Els anticossos dels qui passen la covid es mantenen més d’un any

Els asimptomàtics o els que passen la malaltia lleu generen menys anticossos, però són més protectors enfront de noves variants

Prova de covid-19
Prova de covid-19

Prova de covid-19

Un estudi d’IrsiCaixa en col·laboració amb el Centre d’Investigació en Sanitat Animal (CReSA) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha confirmat que, sense tenir en compte la gravetat, les persones que han passat la covid generen anticossos protectors que es mantenen més d’un any després de la infecció. Tot i això, es produeixen diferències en les respostes immunitàries segons “la severitat de la malaltia”, “que determina la magnitud i efectivitat de la resposta immunitària enfront del coronavirus”, tal com ha explicat l’investigador d’IrsiCaixa Julià Blanco.

Això vol dir que, els pacients que han requerit hospitalització tenen menys capacitat de bloquejar noves variants de la covid-19 -tot i tenir una producció d’anticossos superior-, mentre que els asimptomàtics o els que passen la malaltia de forma lleu generen menys anticossos, però més protectors davant de noves variants. “En els pacients hospitalitzats els anticossos protectors arriben al seu nivell màxim pocs dies després de presentar els primers símptomes i, seguidament, decauen de manera notable, fins que s’estabilitzen, mantenint-se elevats en el temps”, ha explicat un dels autors de l’estudi, Edwards Pradenas, que ha afegit que “en el cas de les persones que han passat la covid-19 de forma asimptomàtica o lleu, els nivells d’anticossos protectors, encara que també se sostenen en el temps, es mantenen més baixos”.

Sigui com sigui, l’estudi ha confirmat que els nivells d’anticossos protectors es mantenen, en la gran majoria de casos, més d’un any, encara que en els pacients hospitalitzats la qualitat d’aquests sigui menor. Els investigadors també han comprovat que la vacunació ha implicat en tots els individus un augment dels nivells d’anticossos, arribant a quantitats molt similars entre tots ells.

“Encara que no totes les persones a les quals hem fet el seguiment han rebut la pauta completa de la vacuna, podem dir que, en totes elles, la seva resposta immunitària contra el virus s’ha vist potenciada, demostrant, de nou, els clars beneficis de la vacunació”, ha explicat el director de l’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet. En l’estudi han participat un total de 332 persones que han passat la covid -el 60% de forma asimptomàtica o lleu i el 40% de forma greu-, a les quals s’ha realitzat un seguiment durant 15 mesos sobre la seva resposta immunitària.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides