Les Festes de Gràcia comencen amb polèmica

Ada Colau és rebuda amb una gran xiulada, mentre l'oposició l'acusa d'anteposar la seva ideologia pel paper de Cuixart

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart
Jordi Cuixart

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha donat el tret de sortida a les Festes de Gràcia (Barcelona) fent-se càrrec del tradicional pregó. El discurs, que ha tingut lloc a la plaça de la Vila de Gràcia, ha començat amb un recordatori pels sanitaris i el seu esforç en aquesta pandèmia, que ha anat seguit d’unes paraules dedicades als independentistes “exiliats”: “No hi haurà una festa major fins que no retornin els exiliats. Us volem a casa“, ha asseverat, entre aplaudiments.

Cuixart ha donat les gràcies als habitants del barri de Gràcia “per aquests tres anys i vuit mesos de suport”, remarcant tot seguit que “en l’inici, quan tot semblava fosc, Gràcia, una vegada més, resistia”. Precisament, el president d’Òmnium ha afalagat l’esperit de lluita del jovent del barri, afirmant que els diversos col·lectius socials que hi habiten (com el Sindicat d’Habitatge, el Casal Popular Tres Lliris i la plataforma Salvem l’Alzina, entre d’altres) són “un exemple”.

L’activista ha demanat “més diners per la cultura“, la qual ha reivindicat com “l’eina més efectiva per combatre el feixisme, la intolerància i el fanatisme”, i ha instat els ciutadans a “pensar quins són els motius que ens emplacen a la lluita, a tornar-ho a fer, a fer-ho junts”. “Motius no ens en falten”, ha assegurat.

Xiulades a Colau
Un cop ha finalitzat el discurs de Cuixart –amb crits d’independència-, ha arribat el torn de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La líder del Govern municipal, però, ha estat rebuda amb una gran xiulada, fins al punt que el president d’Òmnium ha hagut d’intervenir: “Espanya no ens vol escoltar perquè té por de la paraula. Tots nosaltres formem part d’un mateix poble, no ens deixem dividir”, ha insistit.

Colau, com a resposta a la xiulada i a les interrupcions, ha començat el seu discurs entonant un “visca la llibertat d’expressió”, per a després “agrair” a Cuixart que, “malgrat la duresa i la injustícia del que ha patit”, estigui “donant l’exemple que ha donat, defensant sempre el diàleg, l’empatia, la conversa, l’entesa i la democràcia”.

“Politització” del pregó
La tria de Cuixart com a pregoner de les festes, però, no ha agradat ni al PP, ni a Cs ni a Barcelona pel Canvi, els quals ja havien anunciat que no hi enviarien cap representant dels seus respectius Grups Municipals. En un comunicat, el portaveu del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Óscar Ramírez, ha criticat que l’alcaldessa “anteposi, un cop més, el seu sectarisme ideològic a les tradicions de barri“, i el president del PP de Gràcia, Miguel Raposo, ha afegit que “es fa un ús partidista de la cultura”.

La portaveu del Grup Municipal de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, ha carregat contra l’elecció de Cuixart en un article al diari Metrópoli Abierta, on assegura que el pregoner no pot ser “una persona que defensa l’incompliment de les lleis i que clama per la destrucció del nostre Estat de dret”. Parera també ha criticat que el PSC no s’hi hagi oposat i l’ha considerat “còmplice”, juntament amb els Comuns, per “aliar-se un cop més amb els independentistes“.

Per part dels socialistes, no ha assistit al pregó el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, sinó que el PSC ha estat representat pel tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i el conseller del districte Alberto Lacasta. Aquest darrer, precisament, va atribuir l’elecció de Cuixart com a pregoner a una “decisió unilateral” del regidor del districte, Eloi Badia, i va qüestionar-ho argumentant que, a parer seu, “polititza” l’acte.

(Visited 382 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Les Festes de Gràcia comencen amb polèmica”

Feu un comentari