Aragonès, convençut que s’aprovaran els pressupostos tot i les reticències de la CUP

El president de la Generalitat ha fet una crida perquè "tots" s'impliquin amb la taula de diàleg, prevista pel setembre

El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat convençut que els pressupostos de Catalunya tiraran endavant amb “un ampli consens”, tot i les reticències que ha manifestat la CUP durant els darrers dies. “Totes les forces polítiques, però sobretot les que em van recolzar en la investidura, estarem a l’altura amb la màxima autoexigència perquè siguin uns bons pressupostos”, ha assenyalat Aragonès, després de visitar el servei preventiu, de socorrisme i bany adaptat de la Creu Roja a la platja de Caldes d’Estrac (Maresme). 

“Els pressupostos de la Generalitat són importants per emprendre tots els objectius i transformacions econòmiques, en matèria social, ambiental, democràtica i el compromís feminista d’aquest Govern”, ha assegurat el president. El diputat de la CUP Carles Riera, però, ha afirmat aquest divendres, en una entrevista a la cadena SER, que l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, la candidatura als Jocs Olímpics d’hivern i la injecció de 19 milions d’euros al Circuit de Catalunya són “un obstacle i un problema” perquè els cupaires aprovin els pressupostos.

“Per aprovar els pressupostos és necessari que el Govern compleixi amb els mínims firmats i, el que fa, va en sentir contrari”, ha manifestat Riera. El diputat ha admès que encara no els han debatut perquè no tenen cap proposta sobre la taula, però ha afirmat que veuen l’assumpte amb “molta preocupació i inquietud”. Sumant-se a la petició de consens d’Aragonès, la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat a Catalunya Ràdio que els republicans estan complint el pacte d’investidura -una afirmació que Riera no comparteix “en absolut”- i ha instat la CUP a negociar els pressupostos per tal d’arribar a un acord.

El debat sobre l’ampliació de l’aeroport
Mentre la CUP considera que l’acord de la Generalitat amb el Govern central per ampliar l’aeroport de Barcelona és un problema a l’hora de donar suport a l’Executiu català, Aragonès ha remarcat que encara “s’ha de discutir com es fa”. El president català ha assegurat que “només es farà si, des del punt de vista ambiental, permet compatibilitzar-ho amb una estratègia global de lluita contra el canvi climàtic i preservació de la biodiversitat”.

Riera, però, ha assenyalat que l’ampliació en si mateixa és incompatible amb la lluita contra el canvi climàtic i, anant més enllà, ha advertit que el PSOE podria utilitzar l’acord d’inversió com a “element d’estabilització del conflicte”. “No estem disposats a renunciar a l’autodeterminació a canvi de diners i inversions. Podria ser el cas que algú hi estigués disposat, però la CUP hem de fer de tallafocs”, ha comentat el diputat cupaire, que ha afegit que el pacte “es carrega el territori”, però és positiu per “donar estabilitat política al sistema i al règim”.

Crida per implicar-se amb la taula de diàleg
Pere Aragonès s’ha referit també al diàleg entre la Generalitat i el Govern central, i ha fet una crida perquè “el conjunt del país” s’impliqui. “Cap independentista i cap demòcrata hauria de tenir recança en anar davant l’Estat a defensar l’autodeterminació i l’amnistia”, ha manifestat Aragonès, que ha afegit que “tenim l’oportunitat de defensar el que vam votar l’1-O, als carrers i a tot arreu, també davant de l’Estat espanyol”.

En línia amb el president del Govern, Marta Vilalta ha demanat “no renunciar ni a la bandera del diàleg ni a la negociació” perquè “ens fa fortíssims a nivell intern i internacional”. La portaveu d’ERC, però, ha admès que hi ha “matisos i diferències” entre els republicans i JxCat respecte com afrontar la negociació amb l’Executiu central.

Segons les previsions, la taula de diàleg arrencarà la segona setmana de setembre, amb una reunió a Barcelona que encapçalarà el mateix Aragonès.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides