Restriccions en 279 municipis catalans a causa de l’elevat risc d’incendi

La Generalitat tanca l'accés a cinc parcs naturals i restringeix les activitats al medi natural, així com els treballs agrícoles i de manteniment

Control dels Agents Rurals en un espai protegit
Control dels Agents Rurals en un espai protegit

L’onada de calor que arriba aquest dimecres a Espanya ha posat Catalunya en alerta per l’extrem risc d’incendi. Els Agents Rurals de la Generalitat ja han activat el nivell 3 (el màxim) del Pla Alfa en 279 municipis de 24 comarques, on se suspenen les activitats agràries i forestals per tal d’evitar que es puguin desencadenar incendis.

El cos també ha anunciat que ha tancat cinc parcs, en els quals es faran controls d’accés com a mesura preventiva, per evitar que la població hi accedeixi. Aquests espais naturals són Montserrat (Barcelona), el Montsant (Tarragona), el Montmell-Marmellar (Barcelona i Tarragona),el Montsec (Lleida) i la Baronia de Rialb (Lleida). Mentre l’onada de calor estigui present -almenys, fins al diumenge- els Agents Rurals reforçaran la vigilància de les zones forestals.

La Generalitat ha fet una crida per evitar accedir al medi natural si no és estrictament necessari, així com per extremar les precaucions en cas d’anar-hi, i ha aconsellat a la població que eviti exposar-se al sol les hores més caloroses, per tal de prevenir insolacions i cops de calor. El secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha explicat aquest dimecres en una roda de premsa les diverses mesures a què estaran sotmesos els 279 municipis que es troben en el nivell màxim de risc d’incendi, i ha avançat que, de moment, les restriccions duraran un mínim de cinc dies.

“Mesures per evitar incendis”
Amorós ha argumentat que, davant “l’episodi excepcional” que es viurà aquests dies, cal cancel·lar “amb retorn a casa, totes les activitats de joventuts de tipus acampada o ruta que es produeixin en les zones qualificades de nivell 3“, així com les activitats esportives i aquelles que es desenvolupin en el medi natural. Pel que fa als casals, les colònies i les trobades esportives, les activitats que es facin s’hauran de dur a terme “l’entorn immediat de l’edifici on es faci la pernocta”, evitant que, durant aquests cinc dies, es realitzin al medi natural.

Queda suspesa “tota activitat agrícola que comporti l’ús de maquinària entre les 10 del matí i les 8 del vespre, exceptuant la recollida de la fruita, que és una activitat on l’ús de maquinària és puntual i entenem que no es pot ajornar la seva collita”, i també “el transport en el sector forestal“.

Els treballs en línies elèctriques tampoc es podran realitzar entre les 10 del matí i les 8 del vespre, exceptuant les activitats inajornables o necessàries, i “els treballs de manteniment i obres en infraestructures i vies públiques de zones forestals“, també estaran suspesos durant el mateix horari. En el darrer cas, el Servei Català de Trànsit serà l’encarregat d’analitzar i indicar quines obres no estan sotmeses a la restricció.

Pel que fa a l’accés als boscos, es limita “la circulació motoritzada pel medi natural a tots els municipis afectats per nivell 3, exceptuant els residents i els treballs inajornables”. La resta, no podrà accedir durant cinc dies a les zones forestals amb mitjans motoritzats.

Restriccions obligatòries avui mateix
Amorós preveu que aquest vespre es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) totes les mesures, de manera que avui mateix entrarien en vigor. La restricció que afecta les rutes i les acampades, però, serà una recomanació fins divendres a les 12 del migdia, per tal que les persones que les estiguin fent puguin organitzar la tornada a casa abans que es prohibeixin. De moment, es preveu que estiguin vigents fins les 24 hores del dilluns.

Les mesures són obligatòries en els 279 municipis on s’ha activat el nivell 3 d’alerta per risc d’incendi, però el secretari general d’Interior ha insistit que també seria convenient tenir-les en compte a la resta de Catalunya “perquè no podem distreure els equips d’emergència en feines que no són fonamentals aquests dies”. Amorós ha fet una crida a la col·laboració de “tota la ciutadania” i ha remarcat la importància de prendre mesures de prevenció: “El 80% dels incendis els causem els humans. Hem d’evitar sobretot la simultaneïtat, no podem dividir els nostres recursos”.

Interior també ha recomanat a la població hidratar-se sovint, evitar sortir les hores de màxima insolació i tenir cura de les persones més vulnerables, com la gent gran i els menors. “Estem davant d’un període excepcional. No és el moment ni de sortir quan fa sol ni de sortir al medi natural“, ha conclòs Amorós.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides