Quin ‘represaliat’ ha criticat el nacionalisme català?

El jove raper anarquista Dani Gallardo (Twitter: @ClamLlibertat)
El jove raper anarquista Dani Gallardo (Twitter: @ClamLlibertat)

El jove raper anarquista Dani Gallardo (Twitter: @ClamLlibertat)

Dani Gallardo, el jove raper que va ser empresonat l’octubre del 2019 a Madrid arran d’una manifestació contra la sentència del procés -tretze mesos de presó provisional i una condemna de quatre anys i mig esperant la revisió del Tribunal Suprem-, ha estat el protagonista d’un debat sobre el català que ha sorgit a Twitter. Tot va començar amb l’anunci del concert que el raper anarquista ha fet aquest diumenge a la Bisbal d’Empordà, quan un usuari de la xarxa social va respondre a la publicació: “O vas aprenent català rapidet o ja te’n pots tornar a Madrid mestre. No necessitem que vinguis a pretendre donar-nos lliçons de res i molt menys sense parlar en català. Anirà al concert ta tia. D’acord maco?”.

El debat va començar immediatament. Alguns defensaven la idea que el raper havia d’expressar-se en català mentre d’altres van sortir en defensa de Gallardo argumentant que porta només dos mesos a Catalunya i que, tot i no parlar català, “ha passat mesos a la presó per defensar els catalans”. Gallardo no va dubtar en defensar-se: “Para los separatistas estos de la izquierda, parlaré català cuando me salga de los collons. Si estoy aprendiendo es porque quiero no para contentar a nadie [sic]”.

Sorprès per les dimensions que el debat havia adquirit -van entrar-hi, fins i tot, simpatitzants de l’extremadreta independentista- el raper va titllar de “nazis catalans” les persones que defensaven amb fermesa que si Gallardo estava a Catalunya havia d’utilitzar el català. “Als feixistes els tractem igual a tot arreu, m’és igual d’on siguis, si promous odi rebràs odi“, va advertir. El tuit va ser durament criticat i alguns van repetir la idea que marxés de Catalunya.

“Podeu passar-vos hores parlant-me en català que us entendré, encara que us respongui en castellà. Tant mal us fa que no parli català?”, va preguntar-se Gallardo. L’esquerra independentista també va sentir-se ofesa al considerar que “defensar la llengua pròpia de Catalunya no és feixisme”, i el raper va respondre criticant el nacionalisme: “És clar que no, però tractar d’imposar-la a la força i dir que si no parlo català ja puc marxar fora de Catalunya, quan fa dos mesos que estic aquí i estic aprenent el més ràpid que puc, sí ho és. Jo vull una Catalunya lliure i d’esquerres, no una nacionalista“. “No he passat un any a la presó per implantar la mateixa merda contra la qual porto lluitant tota la meva vida a Espanya. No gràcies”, va afegir Gallardo.

El debat segueix fins a dia d’avui i, de fet, diversos membres i associacions de l’extremadreta independentista han continuat carregant contra el raper. “Ho diré en ‘castelcatalà’, parlaré català amb qui vulgui i quan vulgui. Estic aprenent perquè estimo el poble català i estimo la seva causa, no perquè un 33 (en referència als simpatitzants dels grups d’ultradreta que defensen una “Catalunya Catalana”) m’ho imposi“, ha conclòs, escrivint el tuit amb una barreja de castellà i català.

(Visited 574 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari