Alerta vermella a Catalunya per l’onada de calor i l’elevat risc d’incendi

Serà la pitjor dels darrers 18 anys i les temperatures màximes es situaran al voltant dels 40ºC entre el dimecres i el diumenge

Platja de Barcelona
Platja de Barcelona

La platja de Barcelona

A partir d’aquest dimecres, Catalunya entrarà de ple en una onada de calor, la pitjor dels darrers 18 anys segons fonts del Servei Meteorològic. Segons les previsions, les màximes passaran de 30 a 40ºC a causa d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord d’Àfrica, la qual estarà present fins al diumenge.

Tenint en compte les temperatures extremes que s’assoliran i que afectaran, sobretot, a Ponent i a la Catalunya central, el Servei Meteorològic català ha elevat l’alerta al nivell vermell, el màxim, alhora que Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions. L’episodi de calor  anirà acompanyat d’humitats relatives molt baixes, un fet que, combinat amb la sequedat que hi ha aquest any, elevarà encara més el risc d’incendi. Per tal de prevenir-los, Protecció Civil ha instat els pagesos a  llaurar els seus camps.

La consellera d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, també ha alertat dels riscos que comportarà l’onada de calor i ha demanat, a través de Twitter, la col·laboració ciutadana per minimitzar-los: “Fa falta la implicació de tothom. És la situació de perill més rellevant dels últims 18 anys. Ja hem vist com han cremat Grècia i Itàlia. Sequera, baixa humitat i temperatures entorn dels 40 graus. Minimitzem els riscos: responsabilitat, prudència i platja”.

Els fenòmens extrems seran més freqüents
El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les sigles en anglès) de les Nacions Unides ha constatat aquest dilluns en un informe que els fenòmens meteorològics extrems són, i seran, cada vegada més freqüents, a conseqüència del canvi climàtic i dels seus efectes ja “irreversibles”. Segons els científics, el planeta ja està experimentant aquests efectes, els quals augmentaran en la mesura que ho faci l’escalfament global.

L’informe assenyala que, si la temperatura de la Terra augmenta 1,5ºC, hi haurà cada vegada més onades de calor amb temporades càlides més llargues que les fredes. Si l’escalfament global pugés 2ºC, les temperatures càlides extremes es donarien amb més freqüència, fins al punt de comportar riscos tant per l’agricultura com per la salut de les persones.

Per tot això, els científics de l’ONU han advertit que, cada vegada més, es produiran sequeres importants que afectaran, en primer lloc, els països del sud del Mediterrani. Els incendis com els que s’han produït a Catalunya el juliol, doncs, podrien convertir-se en situacions freqüents i pràcticament incontrolables, ja que les condicions del terreny i les climàtiques faran que sigui més difícil extingir-los.

(Visited 143 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari