L’ONU alerta que el canvi climàtic ja ha ocasionat “danys irreversibles”

Augura un augment de la temperatura global, l'augment del nivell del mar i més desastres naturals

Incendi de la Ribera d'Ebre

Els efectes de l’escalfament global del planeta Terra “són irreversibles per als pròxims segles o mil·lennis”, sobretot als oceans i als pols, segons ha alertat aquest dilluns l’IPCC, el Grup Intergovernamental d’Experts per al Canvi Climàtic. Ho afirma en el seu sisè informe d’avaluació, en el qual 234 científics de 66 països han analitzat la dinàmica del clima del planeta i han definit diferents escenaris possibles.

En el més optimista, la temperatura mitjana a finals de segle serà 2,7 graus més alta respecte als nivells preindustrials, i en el més pessimista pujarà fins a 4 graus més. L’informe referma que l’escalfament del planeta és atribuïble inequívocament a l’activitat humana, i avisa que l’augment d’1,5 graus arribarà una dècada abans del previst anteriorment, el 2040.

Pel que fa al nivell del mar, la previsió és que el 2.100 hagi pujat entre 28 i 55 centímetres si s’aconsegueixen eliminar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Però si les emissions continuen, aquest augment pot arribar a 1,8 metres. A llarg termini, de dos mil anys, segons el pitjor escenari el mar pot arribar a pujar més de 20 metres.

També alerta que la capacitat de boscos i oceans per absorbir CO₂ s’ha afeblit i que augmentaran molt els fenòmens extrems, com onades de calor, sequeres i inundacions. L’informe admet que, encara que s’acabessin les emissions ara mateix, la temperatura mundial continuaria pujant almenys dues dècades més. Quant als pols i als glacials, seguiran fonent-se durant dècades i fins i tot segles, sobretot a l’hemisferi nord.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides