Multa de 45.000 euros al propietari d’un pis i a la immobiliària per negar-se a llogar-lo a un marroquí

L'Ajuntament de Barcelona ha sancionat per primera vegada a l'Estat espanyol un cas de discriminació per racisme contra el dret a l'habitatge

Oficina per la No Discriminació
Oficina per la No Discriminació

Oficina per la No Discriminació a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha sancionat per primera vegada a l’Estat espanyol al propietari d’un pis i a la immobiliària que el comercialitza per negar-se a llogar-lo a una persona d’origen marroquí, en Redouane Mehdi. El Consistori considera que es tracta d’un cas de discriminació per racisme, una infracció prevista a la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge, i ha expedientat el propietari i l’empresa amb una sanció de 45.000 euros.

Els fets van ocórrer l’any passat, quan en Mehdi va trobar un domicili situat a la Barceloneta que complia amb els seus requisits i va presentar tota la documentació pertinent per poder llogar-lo, demostrant el seu nivell de solvència. La immobiliària, però, no va respondre la seva petició ni les diverses trucades que els va fer, i després que la víctima enviés un correu preguntant “si no volien llogar-me el pis per una qüestió de racisme”, segons relata, l’agència li va comunicar que s’havia triat una altra candidatura.

En Mehdi no va quedar conforme amb la resposta de la immobiliària, així que una persona del seu entorn que no és d’origen marroquí va interessar-se pel mateix pis i va contactar amb l’empresa. Aquest cop, l’agència sí que es va mostrar disposada a llogar-li. “Ell és argentí, però pel que fa als requisits tenia el mateix que jo. La diferència és que era un home blanc amb cognom europeu“, assegura la víctima. En Mehdi va decidir traslladar el cas a l’Oficina per la No Discriminació (OND), que el va analitzar juntament amb la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), encarregada del procés administratiu i del posterior expedient sancionador, el qual la propietat i la immobiliària encara poden recórrer en l’àmbit de la jurisdicció contenciosa-administrativa.

Durant el primer semestre del 2021, l’OND ha obert 13 expedients de vulneració del dret a l’habitatge, una xifra superior al mateix període del 2020, en el qual se’n van obrir 9, i del 2019, quan hi va haver 5.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “Multa de 45.000 euros al propietari d’un pis i a la immobiliària per negar-se a llogar-lo a un marroquí”

  1. Sería también instructivo ver cómo dejan los pisos determinadas personas y que sus compatriotas los señalaran como causantes de esta discriminacion y la intentarán corregir/evitarl
    El último que vi fue en la calle Gomis; pagaron un mes y estuvieron… y !!como dejaron el piso. El propietario, lo tenía como complemento a su baja pensión; y ¿a donde acudir?

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides