Salut exposa els beneficis de la vacuna i fa una crida perquè les embarassades se la posin

Segons les estimacions la vacunació ha evitat 2.923 defuncions i més de 64.000 contagis

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a la roda de premsa de Salut

En la roda de premsa setmanal de Salut, en la qual aquest dimecres han comparegut la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la responsable d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) a Catalunya, Cristina Martínez, s’ha posat sobre la taula la importància de la vacunació per evitar les pitjors conseqüències de la covid-19. Cabezas ha afirmat que “sense la vacunació hi hauria deu vegades més morts al dia” i que la “mortalitat és 2,6 vegades menor” en les persones vacunades.

La campanya de vacunació a Catalunya ha evitat 64.450 casos, segons les estimacions elaborades pel BIOCOMSC, el grup de recerca sobre biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya, i ha evitat 2.923 defuncions. D’altra banda, si no hi hagués vacunes, el grup calcula que hi hauria unes 6.000 persones ingressades i 1.300 pacients crítics, tres vegades més que els actuals.

Les embarassades no vacunades corren més risc
Tenint en compte l’efectivitat de les vacunes i que, actualment, la variant delta -la més transmissible- ja és responsable del 99% dels contagis, Salut ha fet una crida perquè les embarassades es vacunin. “Les dones no vacunades embarassades tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se. Cal vacunar-se si una persona està embarassada”, ha insistit Cabezas. Si es contagien, aquestes dones tenen 5,4 vegades més risc d’empitjorar i ingressar en un hospital.

La vacunació de les embarassades s’ha tornat una prioritat per Salut ja que, per tot plegat, les no vacunades tenen 23 vegades més risc d’acabar ingressades que les vacunades. Pel que fa als possibles efectes del vaccí, Martínez ha assegurat que la vacunació és positiva tant per la mare com pel nadó, ja que “hi ha una transmissió d’anticossos al fetus” i “això és un element molt important de protecció a la criatura després del seu naixement”. “Intentem transmetre que hi ha una evidència cada cop més elevada que les vacunes no tenen efectes congènits“, ha subratllat.

Cabezas ha explicat que des de l’inici de la campanya de vacunació -al gener- han ingressat als hospitals catalans 549 dones embarassades, de les quals 52 han estat a les UCI. Salut, però, no té constància que n’hagi mort cap.

Moltes cites lliures per vacunar-se
Després del col·lapse que va experimentar el web de Salut per demanar cita -causat per l’obertura de la vacunació als majors de 16 anys i les presses per obtenir la pauta completa abans de les vacances- Cabezas ha informat que hi ha més de 83.000 cites lliures per vacunar-se. “Comencem a tenir cites lliures per vacunar i nosaltres no volem cites lliures. Per això ahir es va anunciar que avui s’obria a vacunació a les persones de 12 a 15 anys”, ha explicat.

La secretària de Salut Pública ha comentat la importància que té que es vacuni aquest col·lectiu per aconseguir la immunitat de grup, i ha recordat que els menors de 16 anys han d’anar acompanyats dels pares, mares o tutors legals. “És el moment òptim per vacunar-se i arribar a l’inici de curs vacunats”, ha assenyalat Cabezas.

(Visited 101 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari