Torra s’alinea amb la CUP i els Comuns contra l’ampliació de l’aeroport de Barcelona

Greenpeace acusa la Generalitat i el Govern central de falta de compromís amb el medi ambient, i les entitats ecologistes ja preparen mobilitzacions

Aeroport del Prat
Aeroport del Prat

L'aeroport de Barcelona-El Prat

L’acord per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-El Prat, al qual han arribat aquest dilluns la Generalitat i el Govern central, ha causat una divisió total al respecte. Diverses plataformes i entitats ecologistes com SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet ja s’hi oposaven plenament, però, després de conèixer que l’acord inicial no contempla quina serà l’afectació que l’ampliació tindrà en l’espai natural de La Ricarda, el rebuig s’ha estès cap al sector polític.

Mentre diversos membres de JuntsXCat com el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, o la presidenta del Grup Municipal de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, s’han mostrat d’acord amb l’ampliació, l’expresident del Govern Quim Torra ha criticat amb duresa el projecte: “Després de viure la covid creia que mai més no prendríem una posició que pogués anar contra el medi ambient, contra la natura i la terra, que és el llegat pels nostres fills. M’equivocava”, ha publicat a Twitter.

Torra s’ha alineat així amb l’opinió que els partits d’esquerra com la CUP i els Comuns comparteixen sobre l’ampliació de l’aeroport. De fet, la preocupació sobre les conseqüències ecològiques que puguin sorgir és el que ha portat als anticapitalistes a qualificar “d’atemptat ecològic i climàtic” el projecte. “No respecta el territori, és incompatible amb la reducció d’emissions i segueix aprofundint en un model insostenible i precari”, ha assenyalat la CUP a Twitter.

Decepció en els ajuntaments
Els Comuns també han estat molt crítics amb l’acord i la tinent d’alcaldia d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, l’ha definit com “una falta de respecte institucional a la taula catalana que estudiava l’ampliació de l’aeroport”. Sanz ha assegurat que Puigneró “ha comprat l’ampliació que proposa AENA sense considerar-la” i que, com ha explicat a Catalunya Ràdio, l’acord és “un xec en blanc” perquè no es concreten aspectes com l’afectació a l’espai natural de La Ricarda ni es tenen en compte els consensos sorgits de la taula institucional.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat la seva “profunda decepció per les formes i pel contingut d’aquest acord” i ha acusat Puigneró de “convertir-se de cop en portaveu d’AENA i comprar el 100% del seu discurs”, en declaracions recollides per Betevé. De la mateixa manera que Colau, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, també dels Comuns, ha confessat per Twitter que està “decebut, avergonyit per la nostra classe política i lleugerament enfadat”.

Mijoler considera que aquest “no és el compromís que va prendre el president Pere Aragonès” i s’ha mostrat “sorprès” perquè l’acord “es fes amb aquesta clandestinitat i d’esquena a una taula institucional”. En declaracions a Catalunya Ràdio, l’alcalde del Prat ha acusat de “deslleialtat” a Puigneró i a la ministra de Foment, Raquel Sánchez, i s’ha mostrat convençut que la UE aturarà el projecte, ja que “és incompatible amb la protecció que requereix el Delta del Llobregat”.

Complet rebuig de les entitats ecologistes
L’organització ecologista Greenpeace també s’ha mostrat contrària a l’ampliació i ha reprovat en un comunicat la falta de compromís amb el medi ambient del Govern català i de l’Executiu presidit per Pedro Sánchez. El responsable de la campanya de Mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández, ha criticat que “tant el Govern d’Espanya com la Generalitat de Catalunya presumeixen de la seva voluntat per lluitar contra l’emergència climàtica mentre acorden ampliar aeroports, cosa que incrementarà encara més les emissions contaminants”.

Responent a les declaracions de Puigneró sobre convertir l’aeroport de Barcelona en “el més verd d’Europa”, Fernández ha assegurat que “cap aeroport és verd, perquè el sector aeri depèn al complet de combustibles fòssils i la seva descarbonització és inviable a curt i mitjà termini”.

La plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet considera l’acord un “engany” per a les entitats ecologistes i les institucions municipals, i assegura que “l’ampliació de l’aeroport és un projecte incompatible amb la preservació dels espais naturals” sense “mesures atenuants possibles”. Les entitats ecologistes acusen la Generalitat i al Govern central d’incomplir el Pla del Delta del 1994 i comencen a preparar mobilitzacions de protesta, com la Plataforma Zero Port, que ha convocat una manifestació el pròxim 19 de setembre.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.