Comissió Bilateral: comença el diàleg entre la Generalitat i el Govern d’Espanya

El Govern català portarà una llista amb 56 traspassos pendents que marcaran l'ordre del dia, deixant al marge els assumptes de la taula de diàleg

Pedro Sánchez i Pere Aragonès
Pedro Sánchez i Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez

L’inici del diàleg entre el Govern català i l’espanyol comença oficialment aquesta tarda, amb la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat – Estat que tindrà lloc a les 16 hores a la seu del Ministeri de Política Territorial, a Madrid. La darrera es va celebrar fa tres anys, l’agost del 2018, sota la presidència de Quim Torra, i l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, hi va assistir com a conseller d’Economia.

Aquesta tarda, per part del Govern català, hi aniran el vicepresident, Jordi Puigneró, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Economia, Jaume Giró. D’altra banda, la representació de l’Estat estarà encapçalada per la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez.

L’ordre del dia se centrarà en la llista de 56 traspassos pendents que la Generalitat ha detectat, entre els quals hi ha assumptes de caràcter econòmic i competencial. Es tractaran, doncs, la gestió de l’Aeroport de Barcelona-El Prat i la resta d’aeroports catalans -ara en mans d’AENA-; les funcions i el finançament dels Mossos d’Esquadra; la inversió en infraestructures viàries i ferroviàries; la llei catalana que regula els preus dels habitatges de lloguer; l’ordenació del litoral -una competència de l’Estat-; i el traspàs de les beques, entre d’altres, un dels assumptes que es preveu que es tanqui. Pel que fa a la gestió dels fons europeus, però, el Govern espanyol s’ha negat a tractar-los a la Comissió Bilateral ja que es va parlar sobre l’assumpte a la Conferència de Presidents, on Aragonès no va assistir, i es tractaran en la conferència sectorial d’autonomies que ha començat aquest dilluns.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el Govern vol “separar completament” la Comissió Bilateral de la taula de diàleg, de la mateixa manera que amb els pressupostos de l’Estat, com ha explicat a La Vanguardia: “Desvinculem totalment la negociació de la bilateral amb la dels pressupostos. Som Govern de la Generalitat, no partits”. Vilagrà també ha criticat a Catalunya Ràdio les veus discrepants de JuntsXCat amb la taula de diàleg i ha considerat que “no podem afeblir la nostra part” ni “anar amb aquesta actitud”.

L’oposició carrega contra la Comissió Bilateral
Mentre alguns sectors de l’independentisme dubten de la utilitat de les reunions entre la Generalitat i el Govern d’Espanya, els partits de dreta han carregat contra la Comissió Bilateral. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha assegurat que la reunió “castiga la lleialtat de les comunitats autònomes i premia la deslleialtat de la Generalitat”, una visió que coincideix amb l’opinió de Ciutadans.

Precisament, el portaveu del grup parlamentari de Cs al Parlament de Catalunya, Nacho Martín Blanco, ha acusat el Govern de Pedro Sánchez de “deslleialtat constitucional”. Des del partit taronja consideren un “menyspreu a la resta de comunitats” que la Generalitat no hagi assistit a la Conferència de Presidents i que hagi optat per portar les seves demandes a la reunió bilateral.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides