Paella per a vint-i-un

Els estius tenen molt de déjà-vu, experiències noves que semblen haver estat viscudes abans. Hi ha clàssics de l’estiu que, amb més o menys fortuna, es reinventen cada any. La cançó de l’estiu, per exemple. Amb lletres i música enganxosa, que després d’escoltar-les un i mil cops no s’esborrarà del magí durant un temps. Diuen que aquest any l’afortunada podria ser una cançó d’Antonio Orozco, versionada per Míriam Rodríguez i patrocinada per Pescanova. Es veurà… Tampoc falla el posat d’estiu d’Ana Obregón, que dona per inaugurada la temporada de bany. L’any 2016, la periodista i escriptora Pilar Rahola va afegir un clàssic a l’estiu, la seva paella. Aquell primer any va ser a Cadaqués i juntament amb l’amfitriona entre altres s’hi va poder veure al llavors president Carles Puigdemont, l’actual president del Barça, Joan Laporta, el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero i la presentadora Helena García Melero. Com en les paelles, la barreja d’elements va cridar l’atenció.

Aquest any, amb plena cinquena onada pandèmica i amb comensals expatriats, la paella s’ha trasllada a un lloc incert del sud de França. Allà, a l’aire lliure, 21 afamats arrossaires es van cruspir l’apetitós menjar que agafa el nom del recipient en què és servit i que inventaren els camperols de les zones rurals de València entre els segles XV i XVI. Segons una imatge publicada a les xarxes socials, a la cita d’aquest any han acudit l’expresident Puigdemont i el seu cercle d’amics, com ara el vicepresident del Govern Jordi Puigneró, el també polític de Junts i diputat al Parlament, Joan Canadell, els exconsellers Antoni Comín i Lluís Puig, l’exlíder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, i el diputat de Bildu al Congrés, Jon Iñarritu, entre altres.

La imatge, amb 21 persones sense mascareta ni distància de seguretat ha alçat polseguera. L’oposició aprofitava dimecres per tirar-li en cara al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el despropòsit. Li retreien que, mentre a Catalunya es restringeix encara més per frenar una pandèmia desbocada, el vicepresident Puigneró i altres il·lustres arrossaires incomplien la normativa catalana que limita a 10 els comensals, i exigeix distància o, en el seu defecte, mascareta. La resposta d’Argimon ha estat clara i concisa: “Tothom ha de complir les normes i més un responsable polític”. Puigneró i Canadell es van apressar després a recordar que a França les normes són unes altres i no es van incomplir.

Incomplissin molt o poc les normes, la imatge, en els temps que corren, és igualment una provocació francament censurable. La dona del Cèsar no tan sols ha d’ésser honrada, sinó que ho ha de semblar. Els responsables polítics també. De veritat que ningú de la foto no es va adonar del desvergonyiment? Mentre a Catalunya s’incrementen les restriccions, responsables polítics ens refreguen pels morros la feliç paella de la Rahola, cruspida amb impunitat francesa. No fer-ho, o no refregar-ho, o almenys demanar disculpes. Res. A Anglaterra, o a Alemanya, algú hauria plegat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

2 comentaris a “Paella per a vint-i-un”

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.