Cop històric de Laporta a les Penyes, a les que fa fora del club

Obsessionat en esborrar qualsevol llegat de Rosell i de Bartomeu castiga un col·lectiu social únic al món

Antoni Guil, actual president de la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona
Antoni Guil, actual president de la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona

Com es veia venir, Joan Laporta s’ha carregat d’un sol cop molta feina, de pedagogia, evolució, modernització i organització, que al llarg dels darrers onze anys havia adquirit una força social, identitària i de representació del barcelonisme única al món de les entitats esportives com ho ha estat la Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona.

En un comunicat sec i curt el club ha fet saber que no vol saber-ne res de la Confederació i molt menys complir el conveni signat que defineix, estructura i detalla la seva relació, que incloïa l’ús de les instal·lacions, una subvenció financera, normatives per la regulació d’entrades per partits i finals, visites, celebració de Trobades, actes i uns protocols de presència institucional de compromís bilateral.

Dit d’una altra manera, després d’onze anys la junta de Laporta torna al model desorganitzat i caòtic on cada una de les Penyes, en funció del seu grau d’amiguisme amb els directius o president, poden o no tenir privilegis dins del club. Ja no importa, si més no a la Junta de Laporta, que les Penyes representin el sentiment barcelonista més compromès i significatiu.

La resolució de trencar amb la Confederació té com a finalitat única el menyspreu absolut cap a les Penyes i desfer l’enorme treball d’unificació i reglamentació que va començar amb l’arribada de Sandro Rosell a la presidència el 2010 i es va consolidar al llarg del mandat de Josep Maria Bartomeu. Malgrat que Laporta va prometre al llarg de la campanya assegurar el futur de la Confederació, no ha dubtat ni un moment en cremar-ho tot. La decisió arriba a conseqüència que les eleccions previstes i regulades dins de la Confederació, on les Penyes han escollit democràticament els seus representants, no han servit per a canviar les coses i, tot el contrari, han reforçat el nucli dur del Plenari de presidents de Federació que ha vingut fent l’esforç territorial de convertir les Penyes en un fenomen social destacat i admirat arreu.

Casualitat o no, la trencadissa coincideix amb la difusió de l’informe anual de la Confederació Mundial de Penyes, tancat a 30 de juny, en una temporada 2020-21 en la qual el moviment va demostrar la seva solidesa, la seva solidaritat i, especialment, la seva gran capacitat d’implantació a tot el món gràcies al treball de les Federacions territorials. “Actualment, existeixen un total de 1.259 penyes barcelonistes oficials, de les quals 436 estan situades a Catalunya, 667 en la resta de l’Estat i 156 en la resta del món. D’aquesta manera, la proporció de penyes internacionals torna a créixer per cinquè any consecutiu. En total, el número de penyistes en tancar la temporada ascendeix a 163.246, mantenint un 27% de presència de dones”, deia aquest informe que dona una idea molt aproximada de la dimensió adquirida per un moviment que sempre ha estat una basa d’oli i un col·lectiu alineat amb els valors i la catalanitat del FC Barcelona, la qual cosa ha estat una de les fites més assenyalades per la veritable comunió de Penyes i de penyistes, la meitat residents fora de Catalunya.

El tarannà d’aquest col·lectiu, conciliador, amable, tolerant, solidari i per sobre de tot respectuós amb la institució, s’ha reflectit també en la resposta de la Confederació, manifestant “la seva sorpresa i malestar per la decisió i el comunicat del FC Barcelona en què es trasllada la rescissió unilateral, per part del Club, del conveni vigent subscrit el 2019 amb el moviment penyístic, així com de la seva decisió de no reconèixer la legitimitat de la Confederació. La Confederació Mundial de Penyes és un ens independent, legalment constituït, que representa les 30 federacions i les més de 1.250 penyes repartides arreu del món, agrupant un total de 163.000 penyistes, dels quals 18.500 són, a la vegada, socis del Barça. La Confederació Mundial de Penyes lamenta que la Junta Directiva del FC Barcelona hagi menystingut els òrgans del moviment, escollits democràticament per representar legalment a tots els seus associats davant del Club, sense que hagi estat possible consensuar ni defensar la vigència dels acords. Tampoc s’ha donat resposta a la predisposició de la Confederació a establir converses per assolir-ne de nous, des de la bona entesa que, fins a dia d’avui, hi ha hagut històricament entre el Barça i el col·lectiu de penyes. En els dies vinents, la Confederació Mundial convocarà el seu òrgan executiu, el Consell de Penyes, format pels presidents de les 30 federacions territorials, per valorar aquests esdeveniments i acordar les decisions que estimi oportunes pel bé del moviment i en la defensa dels seus irrefutables drets i valors democràtics i barcelonistes”.

Sembla una resposta correcta, molt mesurada com cada pas que ha donat la Confederació Mundial, ara expulsada del club. Compte, però, en la reacció que pot tenir l’organització social més gran mai creada entorn del Barça, amb més afiliats que el mateix FC Barcelona i una força de més de 18.000 socis. S’ha de veure com entomen una decisió que sobretot té a veure amb les poques ganes dels directius de complir les obligacions i compromisos de la gent del Barça més activa, responsable i visible al territori.

La directiva de Joan Laporta s’estima més obrir el club a qualsevol que vulgui ser soci, doncs ja no cal cap filtre per donar-se d’alta, que cuidar el veritable planter social que són les Penyes. Molts s’han preguntat l’endemà si es pot ser soci d’un club que es treu de sobre, per dir-ho d’alguna manera, els seus voluntaris.

Hi haurà, en termes de confrontament, la guerra que les Penyes vulguin perquè han treballat molt de debò, el conveni està prou ben lligat i han aconseguit una representació estatutària que de nou Laporta s’ha passat pel folre. El que és segur és que les Penyes no es quedaran quietes. Al cap del temps es veurà si fer-les enfadar ha estat una bona idea.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

3 comentaris a “Cop històric de Laporta a les Penyes, a les que fa fora del club”

 1. L’actitut de Laporta es propia d’un dictador de primer nivell. No es pot despreciar un colectiu tan culé com les penyas, malgrat que el president consideri que no li son prou favorables. Val mes subvencionar als “palmeros”.

  Respon
 2. Com pot ser que no vegin que ara, aquests penyistes, es poden fer tots socis! Es molt més senzill que tot això! No cal fer distincions!
  Entenc perfectament la desició d’aquesta Directiva!

  Respon
 3. Si Casaus levantase la cabeza…pero oye el president ya ha colocado a trabajar en el club a su hermana y a su prima que es lo que importa.

  Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

 1. Pulsa el icono del adblocker
 2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
 3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.