L’odissea dels joves catalans per vacunar-se

Les xarxes socials s'omplen de queixes per la falta de cites a Barcelona i per les dificultats per accedir al web

Joves fent cua per vacunar-se
Joves fent cua per vacunar-se

Joves fent cua per vacunar-se

Els contagis de covid-19 entre els joves menors de 30 anys han marcat aquesta cinquena onada. De fet, les dades publicades pel Departament de Salut mostren que, precisament, el col·lectiu d’entre 20 i 29 anys ha estat el que ha registrat una major incidència acumulada a 14 dies des de finals de maig, fins a arribar a un màxim de 3.533 casos per cada 100.000 habitants el passat 13 de juliol. La darrera actualització de les dades per edats, corresponent al 24 d’aquest mes, situa la incidència acumulada dels joves entre 20 i 30 anys en 2.456, gairebé el doble que la mitjana dels menors de 50 i gairebé cinc cops més elevada que la dels majors d’aquesta darrera franja d’edat.

Va ser precisament el ritme frenètic de contagis de covid entre els joves el que va portar Salut a prendre la decisió d’obrir la vacunació a tots els majors de 16 anys el passat 30 de juny. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, però, ja va avançar que es trigarien uns quinze dies a obtenir cita perquè no quedaven hores disponibles, i no s’equivocava: el primer dia la web de vacunació tenia cues de més de mitja hora per accedir, i era pràcticament impossible trobar cita a Barcelona.

Desenes de joves han explicat a les xarxes socials les complicacions que han experimentat per obtenir hora per vacunar-se. Una de les queixes més repetides pels usuaris és l’escassa disponibilitat de cites a Barcelona, ja que molts s’han vist obligats a desplaçar-se a més de dues hores del seu lloc de residència per poder-se vacunar. “Estic una mica farta, no pot ser que m’enviïn a més de dues hores de casa en cotxe. Des de Barcelona no pot ser que només em surti Vielha, Tremp o Amposta, això és increïble, i després diran que la joventut no es vacuna o que contagia”, critica una jove a Twitter.

Els joves que, com la Maria Martí, de 22 anys, volien vacunar-se com més aviat millor per obtenir el passaport covid abans de les vacances, han hagut de desplaçar-se a altres comarques o localitats: “Vaig aconseguir cita a Mataró la setmana que es va obrir la vacunació, i com que el meu pare està de vacances em va poder apropar en cotxe, si no hauria d’haver anat en tren”. No tots, però, disposen d’aquestes facilitats, per això molts joves han trigat més que les dues setmanes que va preveure Argimon en poder aconseguir cita a prop de casa.

“A Barcelona accedir a la vacuna és impossible. Tres setmanes per una cita i si no és a l’altra banda de Catalunya no n’hi ha”, crítica la Valentina González a les xarxes socials. Com ella, l’Ainhoa Sánchez ha trigat més de tres setmanes en trobar una hora disponible a la capital catalana, i fins a aquest dilluns no ha pogut vacunar-se: “No tinc cotxe i treballo, així que no podia permetre’m desplaçar-me fora de Barcelona, sobretot tenint en compte que et posen les dues dosis al mateix lloc. No he tingut altre remei que entrar diversos cops al dia a la web i finalment, gairebé un mes després des que es va obrir la vacunació, he aconseguit la cita a prop de casa”.

Les dades de Salut són una mostra de la lentitud de la vacunació en els joves respecte a altres franges d’edat. Tot i que els menors de 30 anys són els que han registrat una major incidència acumulada des de l’inici d’aquesta cinquena onada, només han rebut la pauta completa l’11,6% dels joves entre 20 i 29 anys, i el 9,1% dels que tenen entre 16 i 19, una xifra que es multiplica en el cas de les persones de 30 a 34 (24,6% amb la pauta completa) i de 35 a 39 (49,8%).

Pel que fa als que han rebut la primera dosi, el percentatge és similar entre les diverses franges d’edat comentades, però varia notablement en el cas de la segona dosi. Mentre que només el 5% dels joves de 16 a 29 anys l’han rebut, la dada s’eleva fins al 18,4% en el cas de les persones de 30 a 34, i fins al 43,7% entre els que tenen de 35 a 39 anys. És cert que els dos darrers col·lectius van poder vacunar-se abans que els menors de 30 anys, però els problemes que els joves han trobat per poder obtenir cita podrien haver influït en què la seva vacunació hagi estat més lenta, tot i ser el col·lectiu on s’estan registrant més contagis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides