Jaume Padrós convoca les eleccions al Col·legi de Metges en plena pandèmia

La candidatura alternativa Renovem CoMB ho considera una provocació

Jaume Padrós
Jaume Padrós

Com el seu idolatrat Jordi Pujol –que també era metge de formació–, Jaume Padrós té el mal vici d’enganxar-se al càrrec com una paparra. Va entrar a la direcció del poderós Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB) l’any 1994, on va ocupar el càrrec de secretari fins a l’any 2010. A continuació va pujar a vicepresident primer i, des del 2014, és president d’aquesta entitat col·legial, que compta amb 37.000 associats.

El seu actual mandat caducava el mes de febrer de l’any vinent, però la junta del CoMB ha decidit celebrar les eleccions just a la tornada de les vacances, el 22 de setembre vinent. El termini per a la presentació de candidatures acaba aquest dijous, però Jaume Padrós ja ha posat en marxa la seva maquinària per optar a la tercera reelecció, que ja compta amb un miler d’adhesions.

La convocatòria d’eleccions col·legials en plena pandèmia i en un col·lectiu que, des de fa 18 mesos, lluita incansablement a primera línia contra els estralls de la covid-19, amb moltes baixes i una situació d’estrès professional extrem, es pot considerar una temeritat i una provocació. Així ho valoren els metges que intenten organitzar-se a cuitacorrents per presentar una candidatura alternativa a la de l’incombustible Jaume Padrós.

Aquest col·lectiu, que adopta el nom de Renovem CoMB, troba absolutament forassenyada la data de les eleccions decidida per l’actual junta de govern, que sembla escollida per impedir el debat i l’exercici democràtic en aquesta entitat col·legial. Amb el mes d’agost inhàbil i en plena cinquena onada de la pandèmia resulta gairebé impossible realitzar un procés electoral i una campanya d’informació als associats amb les mínimes garanties d’equitat i transparència.

Padrós domina el CoMB amb mà de ferro i està acostumat a pasterejar les eleccions per tal que en resulti guanyador, tant sí com no. A les del 2014, la candidatura opositora va denunciar nombroses irregularitats. I a les del 2018 no s’hi va presentar cap llista alternativa, davant els obstacles i paranys que hi posava el búnquer col·legial comandat per Jaume Padrós.

Un pujolista que ha fet el trànsit a l’independentisme abrandat
No caldrà que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) faci campanya per assaltar el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), com va fer amb la Cambra de Comerç de Barcelona o amb la fallida operació per guanyar el Col·legi d’Advocats. L’actual president i candidat a la reelecció, Jaume Padrós, ja és un dels seus.

El currículum de Jaume Padrós és, des d’un punt de vista nacionalista, impecable: va ser fundador de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), la branca juvenil de Convergència; promotor del sindicat universitari FNEC, juntament amb Quim Forn, Joaquim Triadú… També va ser diputat de CiU al Parlament de Catalunya entre els anys 1989-95, en l’època daurada de l’hegemonia pujolista, abans de fer el pas al CoMB.

Jaume Padrós ha estat dels convergents que han evolucionat cap a l’independentisme desacomplexat. Aquesta marcada posició política ha generat molts anticossos en l’ampli col·lectiu mèdic que representa, on hi ha una gran pluralitat i diversitat ideològica. L’entusiasta adhesió de la junta de govern del CoMB al referèndum de l’1-O i la involucració directa de Jaume Pedrós en les campanyes de suport als presos polítics han provocat, com a resposta, el naixement del Grup Neutralitat, una plataforma de metges que rebutgen la politització sectària de l’entitat.

Grup Med, el potent ‘sector negocis’ que opera a l’ombra
El CoMB és, oficialment, una entitat sense finalitat de lucre que es dedica a la defensa dels interessos dels seus associats, que estan obligats a col·legiar-se per poder exercir la professió. Però, des de fa anys, a l’ombra del CoMB ha nascut i s’ha estructurat una potent divisió d’empreses que opera amb el nom de Grup Med Corporatiu.

Segons la seva web corporativa, el Grup Med està format per una vintena d’empreses que es dediquen a les assegurances, als serveis financers, a l’assessorament fiscal, jurídic i legal, a la venda de vehicles, a agència de viatges, a la gestió del patrimoni immobiliari, a les noves tecnologies… La societat Medpatrimonia, per exemple, es dedica a la comercialització dels fons d’inversió del banc andorrà Andbank i Med1 actua com a agent bancari del BBVA.

Entre altres activitats, aquest sector negocis del CoMB gestiona el pàrquing Dr. Roig i Raventós, a Pedralbes, a través de la societat Immomèdic. Segons ha publicat el diari Crónica Global, l’entitat col·legial dels metges també és la propietària de la Casa Mercader, un edifici de l’Eixample, a tocar del passeig de Gràcia, que ha estat reformat per construir-hi apartaments turístics de luxe per a llargues estades.

(Visited 157 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari