L’ajuntament de Montblanc torna a donar suport a la Universitat d’estiu de l’Institut Nova Història

L’alcalde d’ERC de Santa Coloma de Queralt participa a la presentació del llibre de Jordi Bilbeny on defensa que Colom era català

Logotip de l'Institut Nova Història i estàtua de Colón, a Barcelona

L’ajuntament de Montblanc torna a donar suport a la Universitat d’estiu de l’Institut Nova Història (INH), que se celebrarà del 31 de juliol al 3 d’agost al convent de Sant Francesc d’aquesta localitat de la Conca de Barberà. L’alcalde de Montblanc és Josep Andreu, un històric dirigent d’ERC que va ser diputat al Parlament i al Congrés i senador però que va deixar el partit el febrer de l’any passat en preferir incorporar-se a JxCat de Carles Puigdemont. L’any passat, l’INH va anunciar que l’edició anterior de la seva universitat d’estiu no havia pogut comptar amb el suport econòmic de l’ajuntament de Montblanc “a causa de pressions institucionals i mediàtiques”.

En l’edició d’aquest any, la vuitena, l’ajuntament de Montblanc hi consta –tant als cartells promocionals de la universitat com al portal d’Internet de l’INH- com la primera entitat que hi dona suport. Altres entitats col·laboradores són els partits Solidaritat per la Independència i Reagrupament i associacions com el Cercle Català de Negocis, la Fundació Randa-Lluís M.Xirinacs, l’Organització per l’Alliberament de Catalunya, l’Ateneu independentista d’Arenys de Munt, L’Art de Viure Andorra o el Cercle Català de Luxemburg. Josep Andreu compartirà l’acte inaugural amb Albert Codinas, president de l’INH, Jordi Bilbeny, l’investigador més destacat de l’Institut i Antoni Vidal, president del Centre d’Estudis Falsetans. La conferència inaugural la farà Cristòfol Soler, exdirigent del Partit Popular a les Illes Balears, i tractarà de “L’abolició de les institucions de l’antic Regne de Mallorca: de subjecte de dret públic a província de Castella”.

La conferència de clausura correrà a càrrec Encarna Parreño, presidenta del Partit Espinaltià, i es titula “Història d’un plebiscit per la Independència de Catalunya”. El plat fort, però, serà la presentació del llibre de Jordi Bilbeny Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana, que es farà la nit de diumenge. Bilbeny insisteix des de fa anys que Colom era català i que, de fet, es deia Joan Colom i Bertran. Va presentar aquest llibre el passat 15 de juliol a la sala gran del castell de Santa Coloma de Queralt en un acte en el qual hi va intervenir l’alcalde d’aquesta població, Ramon Mullerat, d’ERC. Mullerat governa Santa Coloma de Queralt gràcies als vots de JxCat mentre que Josep Andreu ho fa a Montblanc amb l’únic suport del partit de Puigdemont perquè els quatre regidors d’ERC del consistori van decidir passar a l’oposició.

L’últim descobriment d’aquest Institut Nova Història, totalment desprestigiat al món acadèmic, tot i el suport que han donat a les seves tesis la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident del govern de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el diputat de JxCat Joan Canadell, és que l’àvia materna de Ludwig van Beethoven era catalana. De Vilassar de Mar, per ser més exactes. Van publicar al seu web un article que feia dos anys que havia escrit el músic Jordi Cos per l’Orquestra Simfònica del Vallès on ironitzava sobre l’origen català de l’àvia de Beethoven. A l’Institut Nova Història ho van donar per bo però van haver d’eliminar l’article un cop Cos els va fer avinent que s’ho havia inventat. Almenys aquesta falsedat històrica no apareix a inh.cat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides